Бесплатне радионице Калиграфије и Монотипије за ученике током месеца јула 2014. у Шуматовачкој

 

Опис радионице: Калиграфске поруке-минијатуре, иницијали и почетна украшена слова

На радионици Калиграфије учесници ће кроз теоријску и практичну едукацију стећи општа знања о историји калиграфских минијатура, иницијала и почетних, украшених слова. Теоријски део програма ставиће фокус на историју и развој калиграфских минијатура, иницијала и жеље људи ка украшавању сопственог рукописа и слова. Методологија уводних предавања огледаће се у приказивању визуленог материјала и презентације, а самим тим отвориће простор за разговор и дискусију са учесницима у групи. Практичан део програма састоји се од креативног осмишљавања ликовних решења за иницијале и почетна украшена слова у тексту употребом различитих врста ликовног материјала. Користиће се разноврсне ликовне технике као што су: цртање, сликање, графика (линорез и линогравура - реализација иницијала на линолеуму и отискивање на папир и тканину), колажирање, лепљење различитих материјала, писање унутар облика итд. Учесници у групи учествоваће у слободном и креативном осмишљавању иницијала и делова речи употребом биљних, животињских, фигуралних и геометријских орнамената. Сваком од учесника у радионици доделиће се креативни задаци  на одређену тему према погледу на друштвену заједницу, простор и савремена дешавања око њих. Теме су разнолике: социјалне, друштвене, еколошке... све оне које се састоје у грађењу и упућивању порука учесника на различита дешавања око нас, али и у свету.

Материјали који ће се користити током радионице су: различити папири, оловке у боји, темпере, акварел боје, четкице, колажи, крпице, лепак, маказе, линолеум, пастел боје, тушеви, калиграфска пера итд.





Биографија водитеља радионице Калиграфије:

МА Јелена Дамњановић, мастер графичарка, самостална уметница

Јелена Дамњановић је рођена 1985. године у Шапцу.

Завршила је основне студије на Факултету ликовних уметности у Београду 2011. године у класи редовног професора Жарка Смиљанића на графичком одсеку.

Мастер студије наставља да похађа на Аристотел Универзитету у Солуну, где одлази на привремени студијски боравак, а потом студије успешно завршава у Београду.

Током студија њен рад је стипендиран од стране Фонда за младе таленте и Републичке фондације за развој научног и уметничког подмлатка у Београду.

Добитница је награда као што су Награда за мали формат у Шапцу 2013. године, Похвала жирија за графику минијатуру на  ИВ Међународној изложби ,,Уметност у минијатури МајданАрт 2013" у Мајданпеку, Награда за мали формат графике 2011. године и Награда за цртеж за вечерњи акт 2008. године.

До сада је реализовала четири самосталне изложбе и велики број групних изложби.Ангажована је у Центру за ликовно образовање на месту водитељке уметничко-образовних програма Графика, Гравирање и Калиграфија од 2012. године. Ауторка је ликовне радионице Графике за децу и радионице Калиграфског осликавања тела.

Одабране изложбе:

2013. Графике и цртежи, Галерија Савремене уметности Смедерево,Смедерево, Република Србија;

2012. Графике и цртежи, Културни центар Шабац, Србија;

2012. Међународно бијенале уметности минијатуре у Културном центру Горњи Милановац, Србија;

2011. Изложба минијатура у галерији Сингидунум, Београд, Србија;

2011. Изложба Мали печат, Графички колектив, Београд, Србија;

2011. Изложба Велики печат, Мајска графика београдског круга, Графички колектив, Београд, Србија;

2011. Изложба графика на Међународном фестивалу уметности минијатуре, Лијеж, Белгија;

2011. Изложба графика на четвртом Екс Ју конкурсу за графику, Галерија Скц Нови Београд, Србија.

 
Одабране радионице:

2014. Радионица Калиграфско осликавање тела, Дани Београда у Шуматовачкој, Београд.

2014. Радионица графике за децу у ОШ Стари град, Београд.

2013. Радионица графике за децу у ОШ Драган Лукић на Бежанијској коси, Нови Београд, Србија.

2013. Летња школа графике, Канцеларија за младе града Шапца, Шабац, Србија.

2013. Радионица графике у оквиру десете Ноћи музеја, Кућа легата, Београд, Србија.

2013. Радионица Калиграфско осликавање тела, Центар за ликовно образовање –Шуматовачка, Београд.

2013. Радионица Калиграфско осликавање тела у оквиру Сенса Фестивала, ТЦ Стадион.

2013. Радионица Калиграфско осликавање тела, Културни центар Шабац, Шабац, Србија.

 
Јелена Дамњановић има статус самосталне слободне уметнице и чланица је УЛУС-а од 2012. године, као и чланица Удружења ликовних стваралаца Шапца од 2010. године.
Говори енглески и руски језик.

Живи и ради у Београду.

Контакт: +381 (0) 60 50 - 40 - 598

jelena.damnjanovic@fondmt.rs

www.jelenadamnjanovic.com

 


 

Опис радионице: Монотипија као ликовни израз

Монотипија је графичка техника путем које се најчешће добија само један отисак. Цртањем или сликањем уљаним бојама по равној површини израђује се матрица, која се отискује на папир провлачењем кроз графичку пресу. Такав отисак се не може умножавати. Он је јединствен, баш као цртеж или слика, по чему се разликује од осталих графичких техника.

Циљ ове радионице је развијање креативности, истраживање и креирање личног ликовног израза и усвајање техника визуелне уметности као начина размишљања и комуникације.

На радионици ћемо се кроз теоријски и практича рад упознати са монотипијом као графичком техником,  али и њеном присутношћу у историји уметности. Правићемо скице и договараћемо се о њиховој реализацији у оквиру радионице. Скица је основа за главни део рада. Она може бити импровизована или верно представљена слика наше замисли. Цртеж ћемо радити оловком у комбинацији са лавираним тушем, а код реализације ћемо се трудити да кроз технику монотипије што приближни је пренесемо нашу идеју са скице на готов отисак. Процес рада започињемо на цинканој плочи. Користимо сликарске уљане боје које разредјујемо ланеним уљем. Сликамо четкама, ваљцима, туферима или сунђерима; правимо линијски цртеж или решавамо идеју површином; комбинујемо готово све боје као у сликарству; преклапамо матрице и тако креирамо лични ликовни израз. Штампу обављамо на графичкој преси уз помоћ филца. Учимо шта је добро одштампана графика и на шта треба обратити пажњу приликом штампе како би наш отисак био тачан. Осликану цинкану плочу отискујемо на влажном папиру. И на крају, датирамо и потписујемо радове. Имајући у виду да се за ову графичку технику може извести само један отисак, графике потписујемо као ауторски отисак. Избор теме и реализацију сваки полазник обавља самостално,  у сарадњи и договору са водитељем радионице.


Биографија водитеља радионице Монотипија:

Маша Миленковић је рођена у Београду, 1977. године.

Завршила је Вишу школу ликовних и примењених уметности, одсек за наставника ликовне културе.

Радила је као сарадник у настави на Вишој школи ликовних и примењених уметности на одсеку за графику.

Дипломску изложбу је одбранила на Факултету луковних уметности у Београду, у класи редовних професора  Жарка Смиљанића и Катарине Зарић.

Добитница је награде за Малу графику, у оквиру наградјених радова студената ФЛУ.

Стекла је диплому школе фотографије „ Фотографија као средство комуникације“, водитеља: Бранка Суића и Драгана Вилдовића, КЦСГ.

Активно се бави графиком и фотографијом.

Од јануара 2013. је сарадник Центра за ликовно образовање - Шуматовачка. У оквиру радне праксе Центра за ликовно образовање, учествовала је на дечијим радионицама Шарени табани, Баушумова и Графичким радионицама у ОШ Драган Лукић, у којима је наставила да ради и по завршетку радне праксе. Учествовала је на радионици Мастерклас: „Картон, зен, градјевински материјал“, аутора Косте Бунушевца, у оквиру припремне фазе обележавања 65 година постојања Шуматовачке. Ангажована на писању пројеката  за програме и пројекте Центра за ликовно образовање - Шуматовачке.


Одабране изложбе:

2009.  МАЛИ ПЕЧАТ – Галерија Графички колектив, Београд.

2010.  EASTERN EUROPEAN PRINTMAKERS TODAY – Изложба пројекта Alex Kirillov-a, САД.

2010. Награда за мали формат графике у оквиру изложбе наградјених радова студената ФЛУ, Галерије ФЛУ, Београд.

2011. МЕЂУНАРОДНО БИЕНАЛЕ ГРАФИКЕ – Пратећа изложба минијатура, Пројекат међународне размене универзитета и уметничких школа, Лијеж, Белгија.

2011.  МАЈСКА ИЗЛОЖБА – Галерија Графички колектив, Београд.

2012.  МАЛИ ПЕЧАТ – Галерија Графички колектив, Београд.

2013.  МАЈСКА ИЗЛОЖБА – Галерија Графички колектив, Београд.

2013.  ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈЕ – „ Фотографија као средство комуникације“, КЦСГ.


Живела и радила у Америци у периоду од 1999. до 2001.

Говори енглески језик.
Живи и ради у Београду.

Телефон: +381 63 880 13 74

Mail: mashamilenkovic13@gmail.com