Гостовање Удруге ликовних стваралаца Запрешић - УЛСЗ (Загреб) у Центру за ликовно образовање – Шуматовачка

 

 

 

 

БОРАВИШНИ ПРОГРАМ ШУМАТОВАЧКЕ и КАФЕ ПЕДАГОГИЈА 

ГОСТОВАЊЕ УДРУГЕ ЛИКОВНИХ СТВАРАЛАЦА ЗАПРЕШИЋ  - УЛСЗ (ЗАГРЕБ) У ЦЕНТРУ ЗА ЛИКОВНО ОБРАЗОВАЊЕ – ШУМАТОВАЧКА

Резиденцијални програм Шуматовачке, домаћин је групи уметника који представљају Удружење ликовних стваралаца Запрешића (www.uls.com.hr).

У петак, 10. 10. 2014., у Кући Ђуре Јакшића (УК Пароброд) отворена је 17. Међународна изложба у реализацији УЛСЗ-а, под називом Минијатуре, док ће у суботу 11. 10. 2014. у Шуматовачкој 122, у оквиру два програма Шуматовачке: Боравишни програм и Кафе Педагогија  бити представљена делатност удружења и пројекат Кућа Мароф (Нови Двори, Хрватска).   

17. МЕЂУНАРОДНА ИЗЛОЖБА МИНИЈАТУРЕ

УК Пароброд – Кућа Ђуре Јакшића, Скадарска 34, Београд
27. 10. - 07. 11. 2014.
Галерија Културног центра Новог Сада, Католичка порта 5, Нови Сад

Основна идеја изложбе јесте реализација културне манифестације која негује форму минијатуре (максималне димензије радова су 15цмx15цм) и пред уметнике поставља захтеван задатак.  Нужност да се пренесе замисао и емоција на тако малом формату изазов је уметницима, а ликовној публици изузетно занимљив резултат, који је потврђен и квалитетом ликовног рада, а који није условљен форматом. 

Изложба је премијерно представљена у Вршилници,  заштићеној згради историјског комплекса Нови Двори у периоду од 30.05 до 12.06.2014. године. Посебан утисак на посетиоце оставио је и ентеријер Вршилнице, у којој је ликовна поставка минијатура осмишљена с циљем да кореспондира с архитектонским задацима простора.

Изложба Минијатуре на релевантан начин представља ликовну сцену града Запрешића која се надопуњује учешћем аутора из суседних градова и земаља. Изложба је од 2012. године (15. Минијатуре) жирирана, што значи да стручна комисија у трочланом саставу врши селекцију радова примљених током трајања конкурса. То се показало нужним првенствено због тога што је количина примљених уметничких радова премашила капацитете изложбеног простора. Селектори овогодишњих, седамнаестих по реду Минијатура одабрали су 167 у конкуренцији од 447 аутора из: Хрватске, Србије, Словеније, Босне и Херцеговине, Румуније, Шпаније, Аргентине, Француске, Црне Горе, Индије, Велике Британије и Јужне Кореје.

Изложба ће бити отворена у Београду у галеријском простору УК Пароброда у Кући Ђуре Јакшића, Скадарска 34, у петак, 10. 10. од 19 часова, а за посетиоце отворена све до 20. октобра 2014. године. Потом ће бити пренета у Галерију Културног центра Нови Сад, Католичка порта 5, Нови Сад, где ће бити отворена од 27. 10. до 7. 11. 2014. године.

КАФЕ ПЕДАГОГИЈА СА УЛСЗ 

Центар за ликовно образовање – Шуматовачка
Шуматовачка 122, Београд
Субота, 11. 10. 2014., од 19 часова

ТЕМЕ:

  • Уводне информације о Удружењу ликовних стваралаца Запрешић. 
  • Представљање пројекта Ревитализација Куће Мароф (заштићени споменик културне баштине):
    - Почетаак сарадње с конзерваторским одељењем Министарства културе Републике Хрватске,
    - Главни архитектонски пројекат,
    - Пројекат данас:  циљеви, активности и искуства.
  • Пројект Садња Књиге: потенцијално партнерство између УЛС-а и Центра за уметничко образовање –  Шуматовачка. У оквиру пројекта започета је сарадња са шпанским илустраторима и Академијом ликовних уметности у Загребу, као и Словенским музејем.  Циљ пројекта је покретање међународне сарадње у презентацији нематеријалне културне баштине уз помоћ ликовног медија и јачање организацијских капацитета за развој пословних модела базираних на креативној индустрији кроз традиционални медиј графике.

УДРУЖЕЊЕ ЛИКОВНИХ СТВАРАЛАЦА ЗАПРЕШИЋ (УЛСЗ)

Ликовни уметници Запрешића и околине почели су са својим окупљањем и деловањем 80-их, излажући своје радове, као и радове еминентних хрватских уметника у Галерији Ротонда у Запрешићу. 1998. године, након краћег прекида организованог деловања уметници се поновно окупљају и формира се удружење под данашњим називом – Удружење ликовних стваралаца Запрешић (УЛС), на челу са академским вајаром Драгутином Гргасом. Од тада Удружење делује континуирано организујући заједничке и појединачне изложбе, вајарске, керамичке и ликовне радионице. Од 2003. године удружење делује под вођством академске вајарке Ирене Шкрињар која уз најближе сараднике: Силвио Балија (секретар), Шимун Толић (потпредседник), Мирко Шкоц (апсолвент историје уметности) реализује разноврстан програм из области визуелних уемтности. У том саставу Удружење интензивира своје делатности, у кратком року проширује своје чланство, окупљајући у највећем броју младе уметнике и студенте ликовних академија и сродних студија. Циљеви програма УЛС-а јесу развој визуелне културе и подстицање уметничког стваралаштва у локалном контексту, осмишљавање и спровођење динамичног изложбеног програма и остваривање дугорочне међународне сарадње. УЛС данас има више од пет стотина сталних корисника који редовно учествују у програму Удружења. Чланови су углавном из Запрешића и околине, но све више их пристиже из других крајева Хрватске и иностранства.

УЛСЗ организује групне изложбе чланова:

-       жирирана међународна изложба Минијатуре
- ликовна колонија Акварели на скели
- годишња изложба чланова УЛС-а,

помаже у организацији и реализацији самосталних изложби чланова, организује керамичке радионице, учествује у планирању градског простора постављањем јавних скулптура насталих током вајарске колоније Вршилница, узима учешће у хуманитарним акцијама, сарађује с осталим културним институцијама у Хрватској и иностранству с циљем остваривања квалитетних културних догађања. Деловање Удружења базира се искључиво на волонтирању њених чланова.

НОВИ ПРОСТОР УДРУЖЕЊА У ЗАШТИЋЕНОМ ИСТОРИЈСКОМ КОМПЛЕКСУ НОВИ ДВОРИ РЕВИТАЛИЗАЦИЈА „КУЋЕ МАРОФ“ (ЗАШТИЋЕНИ СПОМЕНИК КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ)

УЛСЗ тренутно интензивно ради на пројекту обнове Куће Мароф која се налази у заштићеном историјско-споменичком комплексу Нових Двора. Обнова је иницирана у складу са смерницама конзерваторске студије, која се залаже за увођење културних садржаја у амбијента Нових Двора. Циљ је да се запуштена кућа трансформише у живахан радно-изложбени простор отворен за квалитетну културну сарадњу. Већ у почетку иницијативе добијена је писмена подршка Министарства културе (део Конзерваторског завода), које УЛСЗ сматра идеалним корисником тог простора. Идејни пројекат будуће куће израдио је архитекта Роберт Кечек и студио Зелено-плаво. Чланови УЛСЗ-а укључени у пројект раде искључиво волонтерски. Овај простор је од изузетне важности за будуће деловање Удружења. Удружење ликовних стваралаца повезује традиционалне са савременим вредностима, те управо због тога својим карактером припада амбијенту Нових Двора, у којем већ низ година остварује запажене ликовне делатности. Нови Двори су заштићени репрезентативан споменички комплекс са богатом историјом настајања у коме се налазе дворац Јелачић, гробница породице Јелачић, неоготичка капела св. Јосипа, кукуружњак, Музеј Матија Скурјени, Вршилница, и бивша млекара (Кућа Мароф). Ревитализација Нових Двора започела је: обновом дворца, обновом вртлареве куће пренамењене у ресторан и изградњом голф терена.