О ИЗЛОЖБИ СЕРИЈА ЈУТАРЊИ РАЗГОВОРИ - самостална изложба Јелене Елке Горички

Отварање 29. јуна 2023.г. у 19 сати

 

Серију јутарњи разговори чини 20 (100х120 цм) слика и 300 (мањих формата) цртежа. Цртежи спадају у домен аутоматског цртежа и ослањају се на поетику јапанског цртежа. Искуства настала у цртачком процесу и транспонују се на велике формате кроз употребу сликарских алата и техника а у покушају да се задржи непосредност цртачког предлошка...

 

,,Виртуозност, поетичност, живот су лајт мотиви назива најновијег циклуса слика Јелене Горички „Јутарњи разговори“. Ови појмови су својеврсни увод у тематику и ликовну проблематику њених слика где изграђену сликарску вештину и бујан талент уплиће у штафелајне слике. Наратив и даље заузима битно место, а слике износе доживљаје свакодневног живота како реалног тако и оног дубоко личног. Мотиве сликарка пажљиво бира из корпуса наслеђа јапанске уметности, опредељујући се за представе гејши и сумо рвача. Мушкарци и жене су обучени у карактеристичне костиме и смештени у идеализоване фантастичне пределе. Блискост природе и човека је снажна иако је приказана сведно. Тамо где се Јелена Горички опробава у представљању срна и јелена у пространствима природе, огледа се њена љубав и посвећеност природи која је такође њена велика инспирација. Повезаност са савременим тренутком у супротности је са маштовитим пределима са слика и атмосфером и мелодијом које они носе у себи. Лутање, истраживање, слобода, испуњеност, мистика, сањање у једном заједничком осећању обележавају ове радове.

 

(део текста из каталога, Славица Обрадиновић)

 

Јелена Горички Елка је рођена 1977. у Вршцу. Дипломирала на Академији уметности у Новом Саду, одсек сликарство, у класи професора Милана Блануше. Од почетка студија 1997. истражује: поље нових медија, инсталацију у простору, интерактивну анимацију и фотографију. У пољу класичне слике доказује корелацију између дигиталне и класичне слике.

 

Одабране изложбе:

 

2020. Изложба „Слике које можете немати” - Елка 3д галерија у овкиру пројекта онлајн галерија Културног центра Вршац

2021.  Изложба ,,Escape room” (соба за бег) - Галерија Дома војске, Вршац

2022. Изложба ,,Morning talks series/Серија јутарњи разговори" - Галерија Дома војске, Вршац

 

 

Изложба отворена за посетиоце до 17. јула 2023.г. сваког дана од 10 до 20 сати.

 

Добродошли.