КРОКИ У ЦРТЕЖУ И СКУЛПТУРИ

Нови курс у Центру за ликовно образовање Шуматовачка

 

Предавач: Дуња Трутин, дипломирани вајар и визуелни уметник

Могући термини одржавања: уторак од 18 до 20

Број полазника: до 20

 

Програм курса:

Курс крокија у Шуматовачкој намењен је свима који желе да практикују ликовно стваралаштво и налазе се у почетној фази уметничког образовања, а такође и искуснијима који желе додатну вежбу као један облик цртачког или скулпторског „разгибавања“.

Рад на курсу се одвија динамично, израдом великог броја цртежа или скулптура малог формата, према моделу који се креће, односно активно мења позе. Такав начин рада омогућава сваком полазнику да развије прецизност у сагледавању облика и геста, сигурност у употреби визуелних средстава и, што је најважније, слободу ликовног изражавања.

Полазници који намеравају да упишу уметничке факултете овим програмом могу да употпуне свој рад и савладају нове вештине које ће им дати већу сигурност у изради цртачке студије, креирању графичког решења или, једноставно, у употреби различитих техника. Поред тога, израда брзих, слободних скица развија уметничку аналитичност и може да представља увод у даље визуелно истраживање било које врсте.

Програм курса предвиђа наизменичне сесије израде цртежа малог формата и рада на тродимензионалним скицама фигуре. За цртеже се користе различита цртачка средства (угљен, графит, туш, уљани и суви пастел), а за вајање се користи глина.

Центар за ликовно образовање обезбеђује полазницима основни материјал и формирање фото документације радова насталих на часу.