64. ГОДИНA ВРАЧАРСКОГ ЦЕНТРА УМЕТНОСТИ

У недељу 16.12.2012. од 18 сати, Шуматовачка – Центар за ликовно образовање, прославиће свој 64. рођендан у Свечаној сали Општине Врачар.

У холу Галерије Општине Врачар, у Његошевој 77, од 10. до 17. децембра 2012. отворена је Годишња изложба радова полазница и полазника уметничко-образовних програма и уметничких радионица Шуматовачке – Генерације 2011/12. Радно време галерије је радним данима од 9.00 до 17.00.

Многим нашим познатим уметницима Шуматовачка је била полазиште у обликовању њиховог стваралачког сензибилитета, и место где су први пут стали за вајарски или сликарски штафелај учећи се основама уметничког изражавања и теорији форме.

Кроз ову врачарску кућу прошли су, било као ученици било као предавачи, уметници и уметнице попут Цуце Сокић, Петра Омчикуса, Љубе Поповића, Душана Оташевића, Косте Богдановића и многих других.

Данас је Шуматовачка установа културе од значаја, која својим интердисциплинарним и мултимедијалним приступом, као и сарадњом са партнерима међу којима су и Факултет ликовних уметности и Факултет примењених уметности у Београду, даје посебан допринос на пољу савременог и свеобухватног уметничког образовања.

Шуматовачка је отворена, како за оне који теже да се уметношћу баве професионално, тако и за све оне који у њу долазе да би пробудили и развијали своју креативност кроз рад у уметничким радионицама, без обзира на узраст или статус. Сви програми ове установе су инклузивни од 2009. године.

Велика пажња посвећена је најмлађима, као и сарадњи са школама и вртићима у циљу формирања нове публике, али и општем побољшању квалитета живота, чему Шуматовачка тежи кроз сваки сегмент своје делатности.

С одговорношћу установе која траје више од шест деценија и чија архива представља значајно сведочанство развоја културе и уметности на овим просторима, Шуматовачка посебно негује нашу баштину кроз Уметничку колекцију и Виртуелни музеј (у изради), верујући да се кроз стваралаштво и културно богатство гради и обликује свест о вредностима националног идентитета.

Истовремено, окренута модерним комуникацијама и истраживачким процесима, Шуматовачка развија сарадњу са међународним институцијама из области културе, науке и уметности, у оквиру резиденцијалног програма, и даје подршку младима из различитих области, који у њој кроз праксу стичу своја прва професионална искуства.

Изложба илуструје рад полазника и полазница уметничко-образовних програма, уметничких радионица и радионица уметничких заната Шуматовачке, током наставног програма 2011/12. године:

УМЕТНИЧКО-ОБРАЗОВНИ ПРОГРАМИ:

ЦРТАЊЕ И СЛИКАЊЕ, води мр Коча Огњановић, магистар сликарства; излажу: Александра Стајевић, Емилија Ракић, Ивана Алексић, Ивана Врзић, Јулија Војинов, Кирил Кљукаћ, Кристина Милановић, Лазар Стојић, Марија Пузигаћа, Марија Тошић, Марко Чугуровић, Милица Ђорђевић, Милош Марковић, Мирјана Воларев, Нада Ћирић, Павле Тасић, Софија Павловић, Татјана Делева, Теодора Николић и Живорад Јанковић.

ВАЈАЊЕ И ЦРТАЊЕ, води Милорад Мића Стајчић, дипломирани вајар; излажу: Дајана Ђурић, Јована Скробоња, Драгана Јовић, Ана Богдановић и Богдан Чонтош.

МОЗАИК, води мр Александар Пантић, магистар мозаика и иконографије, професор ликовне културе; излажу: Драгана Вујић, Милена Бојовић, Милош Марковић, Снежана Вујинов и Светлана Милановић.
 
ИКОНОПИС, води мр Александар Пантић, магистар мозаика и иконографије, професор ликовне културе; излажу: Бранка Вулетић, Дејан Недељков, Слободанка Илић и Зора Нишавић.

ЛУТКАРСТВО – ПОЗОРИШТЕ СЕНКИ
Изложене фотографије су настале у оквиру програма 13. Битеф Полифоније, који је одржан у Шуматовачкој под насловом  Полифоне нарације – праксе и читања/Наративне скулптуре.
Радионицу луткарства/позоришта сенки водиле су Јелена Стојановић и Ивана Деспотовић. Фотографије за каталог и изложбу: Милена Васић.

СЦЕНОГРАФИЈА
Изложене фотографије су настале у оквиру програма 13. Битеф Полифоније, који је одржан у Шуматовачкој под насловом  Полифоне нарације – праксе и читања/Наративне скулптуре.
Радионицу сценографије водила је Љерка Хрибар. Фотографије за каталог и изложбу: Милена Васић.

СЦЕНСКИ И САВРЕМЕНИ КОСТИМ Класу у 2011/12. водила је Драгана Лађевац-Бркић; излажу: Анастасија Глиџић, Вера Дамјановић, Весна Славнић, Невена Кривокапић, Маја Филиповић, Теодора Илић и Никола Пандуров.

ШКОЛЕ СТРИПА И ИЛУСТРАЦИЈЕ ЂОРЂЕ ЛОБАЧЕВ, води Владимир Весовић, ликовни уметник (стрип уметник, илустратор, аниматор), педагог, сценариста, уредник; излажу: Аца Обрадовић, Дарко Стојановић, Милица Мастелица и Стеван Ковачевић.

ШКОЛА ГЛУМЕ, воде Данијела Даша Петковић, дипломирана глумица и Данијела Врањеш, дипломирана глумица; полазници/е: Милица Ђорђевић, Тијана Ђорђевић, Кристина Богуновић-Гаврић, Милан Зарић, Јелена Грујичић, Маша Трикић, Катарина Петровић, Никол Борачева, Сара Богуновић, Теодора Милетић и Аница Чакмак. Фотографије за каталог и изложбу: Ивана Алексић.

УМЕТНИЧКЕ РАДИОНИЦЕ:

ШАРЕНИ ТАБАНИ И БАУШУМОВА, воде Марија Васиљев, сликарка и Адријана Игњатовић, апсолвенткиња педагогије; излажу: Ања Стефановић, Ирина Пинтовић, Јана Кецкаревић, Јана Маџаревић, Катарина Цуканић, Катарина Зорко, Лена Паолети, Маша Марковић, Гала Крстић, Милица Росић, Мирко Марјановић, Марта Томић, Матеја Жмавц, Нађа Еминовић, Невена Илијев, Нина Ђорђевић, Павле Миливојевић, Сташа Чутурић и Теодора Драгојловић (изложени појединачни радови), Исидора Мајсторовић, Катарина Родин, Лола Гаковић, Сташа Дакић, Милош Томић и Тина Прибивћевић (учесници/е на заједничком раду).
Фотографије: Ивана Алексић и Адријана Игњатовић.

ЧАЈ ЧИ РАДИОНИЦА, (чајџиница, читаоница, радионица), Шлиц стрип редакција (алтернативни и експериментални стрип); излажу: Маша Стојановић и Бојан Милојевић Астеријан.

ХАРАЂУКУ - МОДНА РАДИОНИЦА
Модна радионица за тинејџере и младе, води Јелена Стојановић, дипломирани сценограф.
Изложене фотографије су настале током радионице у Шуматовачкој. Стајлинг: Мина Петровић и Јелена Стојановић; Модели: Данијела Петковић, Александра Ковачевић и Марина Жикић; Фотографије за каталог и изложбу: Ивана Алексић.

ШТА СВЕ МОГУ ДА НАПРАВИМ ОД...?
води Колектив Каркатаг
Изложене фотографије: Кинетичка башта, Врачарска башта, програм Дани Врачара 2011.;
радионица Шта све могу да направим од бицикла?;
радионица Војни отпад, из серије радионица Шта све могу да направим од...?, 2012.

ДЈ КРЕАТИВНА РАДИОНИЦА
Води Ди-џеј Раид. Изложене фотографије су настале током радионице.

СТАРИ УМЕТНИЧКИ ЗАНАТИ

РЕСТАУРАЦИЈА И КОНЗЕРВАЦИЈА АНТИКВАРНИХ ПРЕДМЕТА
води Милан Ковачевић, рестауратор и конзерватор
Изложене фотографије су настале током процеса рада рестаурације и конзервације антикварних предмета. Фотографије за каталог и изложбу: Милица Мрвић.

Годишња изложба радова полазница и полазника Шуматовачке - Центра за ликовно образовање 2011-2012