НОВОГОДИШЊИ ПРОГРАМ ГАЛЕРИЈЕ СТЕПЕНИШТЕ

Шуматовачка у гостима код...

ГАЛЕРИЈА БОЖИДАРАЦ у оквиру Народног универзитета Божидар Аџија, Радослава Грујића 3, на Врачару и ГАЛЕРИЈА КУЋЕ ЛЕГАТА, Кнеза Михаила 46, представиће две изложбе селектоване на конкурсу галерије Степениште,  које су део програма за 2012. годину, Шумaтовачке – Центра за ликовно образовање.

У среду 26. децембра 2012. године, у 19 сати, у галерији Божидарац на Врачару, биће отворена изложба фотографија ауторке Марије Коњикушић, под називом „Прича о играчкама“.

Изложба обухвата радове који су део једног циклуса  креираног у претходних неколико година. Представљају, према речима уметнице „ …причу о причању прича...  Играчке су фотографисане из могуће перспективе дечјих играња са њима. Саме фигуре су продукт света одраслих, оне су концепт одраслих људи који су их креирали и наменили дечјем свету. А тај свет у коме играчке оживљавају је свет маште, окружење у којем се дете налази и игра, чиме постаје саставни део те измаштане приче.“

Marija Konjikušić„Игра/ње је однос између живота и смрти, уживање у репродукцији наших ЈА у друге/другачије. Играчке  на Маријиним фотографијама су бића, која су истовремено и анимална и артефицијална...живе у продукцији и потенцијалним односима са имагинарним, природним световима. Живот и смрт им се поклања, додељује, задаје. Границе су нејасне и само у оку посматрача, мешају се, у њима се преламамо, тихујемо, вриштимо, престајемо, умножавамо се... исфабриковане су. Оне нису границе између делова једне целине, јер су делови нужно одвојени, у сталном антропичном заплету и покушају да се успостави владавина закона обликовања целине из делова, поларитета и хијерархијске доминације. Ови процеси су лишени сваке невиности.“, написала је у каталогу мр Весна Богуновић, теоретичарка уметности и медија, директорка Шуматовачке.

Марија Коњикушић се фотографијом бави већ четрнаест година, а ово је њена прва самостална изложба. По образовању је дипломирана историчарка уметности и специјализована веб дизајнерка. Фотографију користи и као уметнички исказ и у дизајнерским решењима.

Изложба ће бити отворена до 30. децембра 2012. године. Радно време галерије је од 9 до 21 сата.

У четвртак 27. децембра 2012. године, у 20 сати, у Галерији Куће легата, биће отворена изложба слика ауторке Маје Ћук. Реч је о делима насталим током различитих фаза рада, која представљају облике поигравања са самим сликарским медијем али и богатством мотива и тема – од фигурације, портрета, преко пејсажа и апстрактних слика. „Колорит  светао и ведар, израз је динамичног духа уметнице, док је страственост и педантност која пробија кроз форму и третирање матерјала, као и обилност саме продукције показатељ посвећеног и преданог рада. Слике Маје Ћук су доказ колико се један медиј, неправедно означен као традиционалан, може увек изнова ослобађати кроз игру и уживање у раду, дајући као резултат свежину и аутентичност уметничког израза.“, написала је у каталогу изложбе Ксенија Маринковић, историчарка уметности и уредница програма Шуматовачке.Maja Ćuk

Маја Ћук, дипломирала је на Факултету ликовних уметности у Београду, а магистрирала на катедри за сценски дизајн Интердисциплинарних магистарских студија на Ректорату Уметности у Београду.

Изложба у Галерији Куће легата биће отворена до 5. јануара 2013. године.

 

Контакт особа задужених за односе са јавношћу:

Ксенија Маринковић, уредница програма, ksenija@sumatovacka.rs, 060 50 40 572

Данијела Ранчић, стручна сарадница за програм, danijela@sumatovacka.rs, 060 50 40 575