Отварање изложбе слика Маје Ћук

У четвртак 27. децембра 2012. године у Галерији Куће легата отворена je изложба слика ауторке Маје Ћук.

Jаког индивидуалног потписа и са јасно израженом наклоношћу ка неограниченој слободи ликовне интерпретације, у радовима Маје Ћук наглашена је порука коју без маркетиншких протеза и система завођења упућује посматрачу/публици.


Распадање чврсте фактуре и начин на који Маја гради структуру својих слика, производ су њеног ослушкивања из света око и у себи. Негде између метафизичких вредности и спонтаности осећа се њена свесна и мудра одлука да поштујући законе природе не одустане, већ да паралелно буде инспирисана и световима изнутра и споља; где себе поставља не у центар драматуршки јасног и јаког, страсно емотивног предложка, већ је и сама део свих боја, понегде дебелих наноса, понегде видљиво обрисане масе до прозрачности, премаза, јаких, истакнутих линија, узмемирујућих поља и бесконачних плавих које се у њеним радовима нижу једноставно и некако по реду.


У данашњим околностима које су више производ себе самих, а све мање човека, у којима се понављања подразумевају и наше наде и радости живота нам све више измичу, Маја смиреношћу мудраца, седи поред нас док посматрамо њене радове, и не да не одустаје од живота, већ упућује на садржаје, тј. путање и врата, кроз која иако пролазимо (често аутоматски) нашим телима која се стално мењају, старе, губе форму, остављене трагове… Маја има осећај одговорности и бриге о садржајима тих трагова, она интервенише, оставља одређену фигуралност на платну, али спонтано нас уводи у ментална кретања које нас потврђују као креативне и здраве појединце друштва у сталној запитаности смисла нашег постојања. Тиме Мајини радови прекорачују дводимензионалност слике.