МАЧКЕ У ГАЛЕРИЈИ ОПШТИНЕ ВРАЧАР

26. фебруар  2013.
МАЧКЕ У ГАЛЕРИЈИ ОПШТИНЕ ВРАЧАР
Његошева 77, Београд

У  јединственом простору културе и уметности на Врачару - галерији Градске општине Врачар, у уторак 26. фебруара у 19 сати, биће отворена изложба под називом Мачке, младе ауторке Ане Коматине.  На изложби ће бити представљени радови у техници графике, цртежа и скулптуре.

Форме и портрети мачки на мојим радовима, својом гестикулацијом и експресивним одликама својих ликова наговештавају емоције које су својствене човеку, али такође и животињама. Емоције су неописиве речима, можемо их наговестити или обликовати у једну целину својим вербалним изразом, али уметничко дело најбоље говори о њима.

(Ана Коматина, ауторка)

Наизглед апстрактни, модернистички надахнути, ови радови су интимни емотивни и дубоко лични. Спонтаност и експресивност форми којима је уметница представила ову галерију људских стања и осећања, произилазе и из самог њеног односа према раду, према креативном процесу и материјалу.

Изложба је део програма Центра за ликовно образовање – Шуматовачка за 2013. годину, који већ неколико година успешно сарађује са Општином Врачар.  Ова сарадња огледа се у бројним квалитетним садржајима намењеним не само деци и младима већ свима који желе да у свој живот уселе радост коју доноси уметничко деловање.

Ана Коматина је рођена  1986. у Бихаћу, Босна и Херцеговина.  Основну и средњу школу је завршила у Подгорици, Република Црна Гора.  2010. године је дипломирала на  Академију ликовних уметности (Општи одсек) у Требињу, Босна и Херцеговина (уписала 2006. године) и Академији уметности (Студијски програм: графика, класа професора Зорана Тодовића) у Новом Саду, Република Србија (уписала 2007. године), где је завршила и мастер студије 2012. године, такође у  класи професора Зорана Тодовића.

Изложба ће бити отворена до 6. марта 2013. године.
Контакт:  Ксенија Маринковић, историчарка уметности, тел: 060 504 05 72, ksenija@sumatovacka.rs.