ЛУТКАРСКО ПОЗОРИШТЕ СЕНКИ

На Великој сцени Културног центра Обреновац, 6. новембра 2011. године  са почетком у 15.00 сати, одржано је ЈАВНО ПРИКАЗИВАЊЕ ДЕЛОВА ОБРАЗОВНО-КРЕАТИВНЕ РАДИОНИЦЕ НА ТЕМУ: ЛУТКАРСКО ПОЗОРИШТЕ СЕНКИ,у организацији Француског института у Србији (Institut Français de Serbie),  Шуматовачке – Центра за ликовно образовање, Београд и  ЈП Спортско-културног центра Обреновац.

Након шестодневног дружења и учења, а  под вођством  Жан-Пјер Лескоа (Jean-Pierre Lescot), примењеног уметника и професора на Интернационалном луткарском институту у Шарлвил-Мезијеру (l’Institut international de la marionnette de Charleville-Mézières) двадесетак  полазника/ца  су уз  разговор са публиком, приказали  делове  радионице  која се  кроз практичан рад на  деловима текстова као што су: Краљ Иби,  Пинокио и Кармен,  бавила  питањима представљања и анализом основних категорија позоришта сенки, студијом феномена сенки са становишта физичких атрибута и емотивних последица, као и емоција у процесима конструкције и промишљања  позоришне  представе овог жанра.

Учеснице/и радионице су били: Александра Јелић, позоришна редитељка; Данка Секуловић, драматуршкиња; Драгана Николетић, вајарка и новинарка;  Ивана Деспотовић, глумица; Ивана Станковић,  апсолвенткиња Факултета примењених уметности; Јасна Драмићанин, сликарка;  Јован Глигоријевић, сликар; Катарина Алемпијевић, сликарка;  Марија Малбаша, психолошкиња, креаторка и технолошкиња лутака;  Марија Крстић, позоришна редитељка, психолошкиња, на последипломским студијама режије (алтернативно и позориште лутака); Милица Бабић, примењена уметница – графичарка;  Наташа Чакић Симић, филозофкиња (андрагогија); Санела Милошевић, луткарка и глумица;  Сања Мајлковић, архитектица и графичка дизајнерка; Сунчица Киковић, филозофкиња и студенткиња историје уметности;  Сузана Секулић, културолошкиња и филолошкиња;  Татјана Бандовић, сликарка; Тибор Фараго, креатор и аниматор лутака и Зорана Вукотић, сликарка-графичарка.

Образовно-креативна радионица Луткарско позориште сенки је почетак сарадње између  Француског института у Србији (Институт Франçаис де Сербие) и Шуматовачке – Центра за ликовно образовање,  с циљем да се постави  одржива платформа за   могућност едукације из области примењених уметности и уметничких заната везаних за луткарство, превасходно традиционалних форми, али и модерних  приступа овом начину уметничког изражавања, уз ширење интереса и доступност сазнања о појединим примењеним уметностима изван високих стручних школа. Колико год се неки правац сматрао модерним, увек се ослањао на традицију или изражавао бунт против исте. Овакав приступ луткарству се богато очитује у савременом луткарском театру у Француској.

У намери да и даље прати уметничке трендове, Шуматовачка је од ове године почела да организује и  течајеве / радионице везане за примењене уметности. 
У 2012. години намера је да акценат буде на луткарству, које ће  викендом водити сценограф Јелена Стојановић у атељеима Шуматовачке, док ће Француски институт у Србији партнерски подржати ову иницијативу кроз гостовања француских уметника и педагога овога жанра. Иако је луткарство неодвојиви део поимања сценских примењених уметности, код нас је скоро заборављено и а приори се везује за дечији театар. Мало ко се после стручних студија бави овом области, још мање третира као равноправно средство комуникације. Идеја није била само да се подсети на лутку, већ да се радионицама преокрене у модерно размишљање.

Информације: 
Јелена Стојановић, сценограф и костимограф,
Е-маил: art@sumatovacka.rs
Тел: +381 60 50 40 588.

Пројекат је одржан под генералним покровитељством банке  Societe Generale Srbija. 

Промоцији и модернизацији помало заборављене уметничке дисциплине на овим просторима доприносе и партиципирају: ЈП СКЦ Обреновац, Термоелектране Никола Тесла, Позориште лутака Пинокио, Београд, Мало позориште Душко Радовић, Београд; PASCO  Projekat, Обреновац; Канцеларија за младе, Обреновац; Међународни фестивал позоришта за децу, Суботица, ASSITEJ Srbija (Association du Theatre pour l'Enfance et la Jeunesse, Serbie)  и  UNIMA  (Union Internationale de la Marionnette, Charleville-Mézières). Француска.