Шуматовачка подржава акцију ТРЧИМО ЗА БЕБЕ

Плакат акције Трчимо за бебе Са дечијих радионица Шуматовачке - Шарени табани
У понедељак 2. априла од 13 до 15 сати у Парку Војводе Бојовића на Врачару (Крунска бб, окретница Улица Милешевске и Максима Горког)  Шуматовачка – Центар за ликовно образовање ће, као једна је од најстаријих градских установа културе (1948.) дати свој допринос акцији ТРЧИМО ЗА БЕБЕ, коју и ове године организује ошштина Врачар. Шуматовачка  ће у форми мини сајма, представити и продавати производе, који су настали у наставним програмима и креативним радионицама попут цртежа, слика, плаката, скулптура, мозаика, графика, предмета примењене уметности – аксесоара за децу и одрасле, одеће за бебе, украсних предмета итд., чији су аутори уметници – предавачи, полазници и пријатељи Шуматовачке који свакодневно и заједно стварају под окриљем ове установе.

Општина Врачар и Бранимир Кузмановић, њен Председник су на Београдском маратону 2009. године организовали акцију ТРЧИМО ЗА БЕБЕ, као подршку пројекту ПРВА СРПСКА БАНКА ХУМАНОГ МЛЕКА, која је 2010. године  потпуно опремљена и  почела да ради.

Хумано млеко је више од хране, оно је често пресудно у борби за живот беба на Институту за неонатологију. Рођене са само 700 грама, бебе побеђују у борби за живот и расту захваљујући првој, српској Банци хуманог млека, за коју је опрему обезбедила општина Врачар.

Ове године Врачарци и њихови  гости  поново "трче за бебе".  Сваки купљени километар који буде  претрчан намењен је набавци  пулсних оксиметара, тј. опреме којом се обезбеђује потребна мера кисеоника у интензивној нези превремено рођених беба.  Без овог сензора, који на кожи беба светлосним зрацима мери концентрацију кисеоника у крви и похрањује податке у компјутеру, бебе не могу  адекватно да се лече. Не могу  добро да дишу,  да расту здраве и да кисеоником сачувају органе од трајних оштећења. Без овог апарата, лекари,  у борби да омогуће квалитет живота какав имају здрави људи, принуђени су  да мере  ниво кисеоника у крви и брзину откуцаја срца беба честим и за бебе болним узимањем крви за анализе. 

У понедељак 2. априла од 13 до 15 сати у Парку Војводе Бојовића на Врачару Шуматовачка – Центар за ликовно образовање (www.sumatovacka.rs) ће, као једна је од најстаријих градских установа културе (1948.) дати свој допринос. У Шуматовачкој, која је била полазиште у уметничкој едукацији многим афирмисаним ауторима, данас се  свакодневно одржавају уметничка настава и креативне радионице за све узрасте, које воде уметници, педагози и сарадници са провереним уметничким, научним и стручним квалификацијама. У Галерији Степениште и Врачарској башти одвијају се изложбене активности и мултимедијални програми.

Шуматовачка ће у Парку Војводе Бојовића (Крунска бб, окретница Улица Милешевске и Максима Горког) представити и продавати производе настале у креативним радионицама попут цртежа, слика, плаката, скулптура, мозаика, графика, предмета примењене уметности – аксесоара за децу и одрасле, одеће за бебе, украсних предмета итд., чији су аутори уметници – предавачи, полазници и пријатељи Шуматовачке који свакодневно и заједно стварају под окриљем ове установе.

Приход од продаје намењен је акцији ТРЧИМО ЗА БЕБЕ и набавци  опреме која омогућава лекарима да у сваком тренутку знају да ли беба има довољно кисеоника, којом брзином беби куца срце, да ли је потребна хитна реакција лекара и помоћ апарата да би преживела.  Уз храну – неколико капи хуманог млека дневно, за живот беба најважнија је права мера кисеоника у крви.
ДОБРОДОШЛИ.

КУПОВИНОМ КИЛОМЕТАРА ПОКЛАЊАМО ЖИВОТ!