Вештице - историја прогањања

 

Изложба је настала у сарадњи Омен Театра и Шуматовачке. Изложба Вештице - историја прогањања је резултат тромесечне уметничке радионице на тему прогона и насиља кроз историју цивилизација. Уметници окупљени око Омен театра и Центра за ликовно образовање - Шуматовачка своје радове засновали су на процесу који је развијан на радионици, као и на сопственом уметничком сензибилитету и перцепцији феномена прогона.

Отварање је било 1. августа у Културном Центру Rex. Ево и слика са синоћног догађаја. 

 

 

Мултимедијална изложба, која се састоји из две паралелне поставке, тежи ка приказивању процеса, специфичних аспеката и разоткривању елемената који сачињавају конфликте, манипулације, прогањања... Аналитички и истраживачки приступ при бављењу разним историјским материјалима и документима имали су за циљ откривање симболичке сфере насиља и деструкције које се заснивају на деперсонализацији жртве. Учесници пројекта су транспоновањем тих симбола и садржаја у своју уметничку реплику створили нови језик тумачења и интерпретације. Овим поступком, а користећи различите медије за свој израз, уметници посматрачу омогућавају да уочи сложеност кризне друштвене стварности и да се одупре афективном и импулсивном прављењу избора.

Поставка у Културном центру REX је уметнички одговор на паралелну научно-истраживачку поставку у Културном Центру Београда.

 


Фотографије је радила Мина Шаренац.

Више фотографија можете погледати овде.