ИЗЛОЖБА ПРАКТИКАНАТА ШУМАТОВАЧКЕ ПРАКСШУМА

Сандра Крчмар, Фотографија Сандра Крчмар, Фотографија

ИЗЛОЖБА ПРАКТИКАНАТА ШУМАТОВАЧКЕ ПРАКСШУМA

У петак 6. апирила 2012, у 20 сати, у галерији Степениште у Шуматовачкој 122, биће представљена изложба радова младих који своју универзитетску радну праксу обављају у Центру за ликовно образовање, популарној Шуматовачкој.

Изложба обухвата радове из различитих области креативног стваралаштва: цртање, графика, мултимедијална уметност, фотографија, песништво и књижевно стваралаштво, производи ручне израде, дизајн одеће, уметничко осликавање стакла.

Пре две године у Шуматовачкој је, међу првим установама културе града Београда почела реализација пројекта  Универзитетска радна пракса, а од 2011. године и БГ Универзитетска пракса, која је резултат сарадње Градске управе града Београда и Универзитета у Београду. Из сарадње запослених, уметника – предавача са младима различитих афинитета и образовних профила, произашло је неколико пројеката који имају не само локални, већ и регионални и међународни значај.

Окупљени у једном од најстаријих и најпризнатијих уметничких центара са простора бивше Југославије – Шуматовачкој - Центру за ликовно образовање, створили су нови простор интерсекторске комуникације који произилази из жеље за сазнањем и обогаћењем живота сваког појединца, што јесте и у основи делатности ове и установа од значаја за Град Београд.

Важно је истаћи да су радови настали у слободно време, будући да је за већину ових младих људи уметност њихов хоби јер припрадају различитим образовним профилима (педагози, економисти, менаџери, етнолози, историчари уметности и сл.), а само мали број је дипломираних уметника.

Групна изложба ауторских радова практиканткиња и практиканта Шуматовачке, која се представља под називом ПраXшума, заступа интимни креативни простор слободног човека који је у истраживачким поступцима у области аутономије уметности и културе.

Не бавећи се експлицитно критиком елитистичког и езотеричног статуса високе културе и уметности, ткз. не-уметнички образовани млади људи заједно „изговарају“ једно велико ДА уметности која постоји. (В. Богуновић, из каталога изложбе)

Контакт: Ксенија Маринковић, уредница програма, Телефон: 060 504 0572, ksenija@sumatovacka.rs