Изложба фотографија Дуње Антић - ГЕНЕРАЦИЈА ИКС

           

 

У четвртак 29. августа 2013. у 19 часова у Галерији Степениште, Центра за ликовно образовање – Шуматовачка, биће отворена изложба фотографија Генерација ИКС, уметнице и фотографкиње Дуње Антић. 

Изложба је део међународне сарадње Шуматовачке која подразумева боравак уметника из иностранства у резиденцијалном апартману и реализацију пројеката широког спектра уметничко-едукативних програма (Šumatovačka Artist in residence programe).

 

Назив Генерација ИКС долази од појма ИКСајлс, класираних фајлова, о којима се више не дискутује, где је ИКС синоним за прецртано или затворено. Тај назив доделили су сами себи припадници генерације који данас имају између тридесет и четрдесет година, а које приказује Дуња Антић. Могу ли они, који су живели у дугогодишњој кризи, изложени понижењима и притисцима свих врста, бити у стању да пронађу енергију и нове идеје којима би проузроковали позитивне промене? Ово питање од виталног значаја, које поставља Дуња Антић, упозорава нас да постоји извесно колективно осећање тежине.  Дуња сарађује са својим моделима, нудећи им могућност да пред камером буду то што јесу, односно, да се ослободе од свих захтева, па и оних, које би могао да им наметне и сам чин фотографисања. Ако их друштво већ стално подвргава пресији, зашто им она, као уметник, не би понудила да се пред камером ослободе те пресије, којом се од индивидуе захтева да буде орган неког фиктивног колективног тела. (из каталога изложбе, аутор текста Игор Антић, визуелни уметник).

 

 

Нешто више о Генерацији ИКС


 

Дуња Антић је рођена 1982. године у Новом Саду. Од раног детињства живи у Италији где 2000. године завршава основну и средњу уметничку школу  у Брери (Liceo Artistico di Brera). Исте те године уписује Академију  уметности у Брери (Accademiadi Belle Arti di Brera), на одсеку за сценографију. После две године сели се у Немачку, у Берлин, и тамо наставља студије на Хумболдт универзитету на коме је дипломирала 2010. године на одсеку за савремену историју, као и на одсеку археологије. Избор савремене историје, већ у току студија наговештавао је уже интересовање за бављење фотографијом и репортажом. У том периоду интензивно улази у свет визуелне уметности, пишући бројне репортаже документоване фотографијама.  Знатан утицај на уметничко опредељење имала је породица, наручито отац, Игор Антић, савремени уметник који живи и ради у Паризу, као и мајка Душка Каранов која се бави дизајном у Милану. Међутим, пресудан је био утицај ,,повучен” од једног од најпознатијих савремених песника Војводине, Мирослва Мике Антића, Дуњиног деде, чија заоставштина ју је стално провоцирала и интригирала од најранијег детињства.

 

Каталог изложбе можете погледати овде.

Плакат изложбе можете погледати овде.

Слике са изложбе можете погледати овде.