РАДОВИ У ШУМАТОВАЧКОЈ СЕ НАСТАВЉАЈУ

Драгољуб Раша Тодосијевић, Драга Олга Розанова, 2010.Душан Оташевић, Упетљана линија, 1983 (сито штампа)

У оквиру манифестације Ноћ музеја 2012. године, Центар за ликовно образовање – Шуматовачка учествовао је први пут представивши своју уметничку колекцију под називом Work in progress/Радови у току.

Рад на колекцији отпочео је 2010. године када је и премијерно изложена прва селекција радова у оквиру манифестације Дани европске баштине: Наслеђе – прошлост, садашњост, будућност – одрживи развој у Галерији градске општине Врачар.

У протекле две године колекција је постала богатија за петнаестак нових радова познатих уметника и некадашњих полазника Шуматовачке.

Ауторка пројекта је мр Весна Богуновић, теоретичарка уметности и медија, и директорка Шуматовачке од 2009. године, а кустоскиња колекције је Ксенија Маринковић, историчарка уметности и уредница програма у Шуматовачкој. 

Уметничка колекција Шуматовачке симболичним поднасловом Work in progress, дефинише динамику и циљеве сакупљања екпоната, подразумевајући сталну отвореност за нова дела и нове интерпретације, са претензијом и објективном могућношћу да представља један од најбогатијих пресека наше савремене визуелне уметности чија је полазна тачка половина прошлог (двадесетог) века. Представљаће један од најбогатијих пресека наше савремене визуелне уметности. Истовремено ће бити у сталним променама, не само јер ће се непрестано развијати и допуњавати, већ и због тога што ће бити приказивана и у нетипичним излагачким амбијентима, различитим релацијским односима, временским и другим приликама. На тај начин ће стимулисати и афирмисати комуникацију и критичко размишљање свих потенцијалних посетилаца, тј. грађана једног друштва.

Захваљујући донацијама уметника-дародаваца, који су у свом раду на различите начине били везани за Шуматовачку, колекција сада броји четрдесет радова. Захваљујемо се: Арнаутовић Снежани, Богдановић Кости, Бунушевац Кости, Васиљев Асји, Васиљев Марији, Вицковић Селени, Влаховић Југославу, Глид Габријелу, Драгојловић Марији, Ђурић Урошу, Јеремић Моци, Ковач Жолту, Комад Владимиру, Лапчевић Милици, Маринковић Милану-Цилету, Милуновић Михаелу, Миљуш Бранку, Никитовић Ненаду, Остојић Тањи, Оташевић Душану, Плескоња Ивони, Поповић Зорану, Рајчевић Балши, Срб Александару, Стајчић Миодрагу, Станковић Миодрагу, Станковић Нини, Станојевић Јованки, Стојковић Милици, Тепавац Милану-Тарину, Терзић Пеђи, Тодоровић Нини, Тодосијевић Раши, Трнавац Филипу, Ћирић Растку и Чекић Јовану.

Рад на колекцији наставља се и кроз пројекат Виртуелни музеј, који се реализује у сарадњи са младим академски образованим људима који обављају стручну радну праксу у овој установи, Народном библиотеком Србије, Универзитетом уметности, уз подршку града Београда и општине Врачар. Овим пројектима Шуматовачке ствара се значајан фундус материјалног и интелектуалног богатства који значењем и значајом додаје велику вредност, како историји Београда као граду културе, тако и културно-уметничкој историји Србије.

Током Ноћи музеја 2012. одржана је у Шуматовачкој и јавна радионица мозаика. Полазници редовног курса мозаика су под вођством мр Александра Пантића, магистра зидног сликарства и мозаика и професора ликовне културе са десетогодишњим искуством у стваралачком и образовном раду, на популаран и стручан начин покушали да приближе и открију изузетне могућности и вредности мозаика захваљујући којима је ова ликовна техника једнако актуелна у ликовном стваралаштву више од два миленијума.

Они су у простору Врачарске баште, обрадили делове мобилијара: столове, жардињере, сталке за лампе и слично, креирајући истовремено живописне композиције и концепте.

Учесници радионице: Бојовић Милена, Вујинов Снежана, Вујић Драгана, Јанић Мирјана, Марковић Милош и Милановић Светлана.