Миксер кидс/Mikser Kids

Са дечије радионице Шуматовачке на Миксер фестивалу, 2012. у Вучиној кући (Карађорђева број 61)  Са дечије радионице Шуматовачке на Миксер фестивалу, 2012. у Вучиној кући (Карађорђева број 61)

Шуматовачка је ове године заједно са Миксер фестивалом мислила на најмлађе Београђане и Београђанке...
 

Миксер кидс/Mikser Kids

Асја Васиљев, дипломирана вајарка и илустраторка дечјих књига и Марија Васиљев, сликарка, у оквиру програма Миксер кидс/Mikser Kids на овогодишњем Миксер фестивалу, представиле су и одржале креативне дечије радионице Шарени табани и БауШумова, које воде у Шуматовачкој током године.

У оквиру програма Миксер кидс/Mikser Kids на овогодишњем Миксер фестивалу, 29. маја од 17 до 19 часова, у простору посебно намењеном малишанима у Вучиној кући (Карађорђева број 61), Асја Васиљев, дипломирана вајарка и илустраторка дечјих књига и Марија Васиљев, сликарка, представиле су и одржале креативне дечије радионице Шарени табани и БауШумова, које воде у Шуматовачкој током читаве године.

Радионица Шарени табани (за децу узраста од 3 до 7 година), подстиче индивидуалност израза и испољавање креативности сваког детета. Деца су у контакту са познатим материјалима као што су дрво, глина, гипс, папир или тканина, откривајући њихове нове комбинације и рециклирајући одбачене.

Радионица за децу узраста од 7 до 14 година – БауШумова (Бау – изградња и Шум – ослушкивање) посматра људско тело као сложени организам. Тело је извор шумова које можемо да тумачимо или најједноставније откривамо и ликовно бележимо – освешћујемо у процесу. У овој радионици не постоје финални радови (уметност је ток), само процес који се у току рада даље разрађује, разграђује, анимира, провлачи и развија кроз интерактиван рад.

Поред класичних ликовних техника (цртање, вајање, сликање), деца су могла да експериментишу и опробају се у колажу, одливању у гипсу, папир маше техници... Сваком детету посвећена је потребна пажња, како би се учесници, родитељи и водитељке међусобно осетили, и заједно препознали расположење датог тренутка.

Материјали, предмети који нас окружују и значај рециклаже у креативном раду, били су једна од тема радионица.

Помажемо деци да се опусте, ослободе устаљеног начина комуникације, међу вршњацима и са одраслима тзв. ауторитетима. Многа деца код нас долазе и пролазе као кроз неку врсту креативне терапије. Док радимо причамо о свему и свачему и пуштамо да нас идеје, које настају у том тренутку, воде. Пратимо потребе и жеље сваког детета да се опроба у било којој техници, као и да изрази своју тему, садржај. Подржавамо их у томе да они сами прате своје идеје и подстичемо истраживање у сваком облику. Настојимо да им омогућимо самосталан приступ што разноврснијем материјалу, као и раду са правим алаткама. Уз потребне мере опреза, наравно! (водитељке радионица, мајка и ћерка Васиљев).

Свако ко је желео од посетилаца могао је да се прикључи радионици за столом, где се одвијала презентација радионица. 

Материјали који су кориштени били су изложени, а све што је направљено, могло је да се понесе као сувенир.