Изложба фотографија Предрага Ковачића - ПОЕТИКА НЕВИДЉИВОГ

 

Шуматовачка – Центар за ликовно образовање има част да Вас позовe на отварање самосталне изложбе фотографија


Предрага Ковачића

ПОЕТИКА НЕВИДЉИВОГ


Субота, 07. децембар, 18 сати.  

Галерија Степениште, Шуматовачка - Центар за ликовно образовање, ул. Шуматовачка 122, Београд, Србија

Изложба је отворена од 07. до 14. децембра 2013. године, радним данима од 10 до 22 сати

 

НАЗИВ ПРОЈЕКТА: Поетика невидљивог

ТЕХНИКА: Фотографија

АУТОР: Предраг Ковачић

ДАТУМ РЕАЛИЗАЦИЈЕ: август – септембар 2012.

 

Објекте и појаве који нас окружују скоро да и не примећујемо у реалном облику. Доживљавамо их какви нам се чине на први поглед и то тумачимо као реалност. Први утисак при опсервацији остаје запамћен и даље не разматрамо ту информацију, него је такву сирову прихватамо.

 Из свих наведених чинилаца проистиче визуелно оскудна личност. Постојање оваквог проблема се односи и на све животне чиниоце, али овом приликом остајем у домену визуелне уметности.

Свако визуелно дело (слика, скулптура, фотографија…) чини низ (не)познатих елемента из којег је оно створено. Те (не)видљиве елементе стваралац осећа и манифестује их при самом стварању. Проматрањем, анализом визуелног дела и сагледавањем његове генезе, доживљавају се истинске и најинтимније емоције уметника.

У фотографијама овог пројекта одстрањени су сувишни елементи како бих посматрача усмерио да опази и схвати унутрашњу проблематику којом сам се бавио. Фотографије су апстраховане, али их то не удаљава од основне идеје.

Акценат у овом истраживању је на односу светлости и боје, и њиховог узајамног бивствовања. Тај однос посматрам у ноћним условима при одсуству природне светлости, што доприноси смањивању тонског опсега и могућности сагледавања најфинијих светлосних односа. Сами елементи који чине фотографије нису од пресудног значаја за ово истраживање, али тек наговештени уносе емотивну ноту која употпуњава лични  доживљај односа светлости и боје. Да би се истакли односи које сам проматрао, у самој реализацији је делимично жртвована форма и самим тим је дело апстраховано, али то га не удаљава од реалне и суштинске фотографисане ситуације.

Реалност, као категорија поимања визуелне истине, је дискутабилна, јер њу одређује непознат број фактора које никада не можемо у потпуности сагледати. Ближи смо сагледавању реалне слике посматраног уколико допустимо да више фактора утиче на наше сагледавање.

 

„Реална је идеја, суштина ствари, а не изглед“ (Константин Бранкуши)

О АУТОРУ

Предраг Ковачић је рођен 1985. године у Сремској Митровици.

Дипломирао на Академији уметности у Новом Саду, смер вајартво у класи проф. Младена Маринкова 2009. године, код ког завршава пост-дипломске студије 2013. године.

Члан Савеза удружења ликовних уметника Војводине.

Живи и ради у Сремској Митровици, где се бави ликовним и педагошким радом. Педагошким радом се бави у оквиру Ликовног атељеа Штифла и основне школе "Јован Јовановић Змај" у Сремској Митровици. Поред бављења скулптуром, посебан осврт има ка инсталацијама и осталим видовима визуелних комуникација.

Атеље: Променада 49, 22000 Ср. Митровица

Моб: 069/628052

Е-mail: kovacicsm@gmail.com

Веб страна: www.predragkovacic.com