КАФЕ ПЕДАГОГИЈА

Михаел Милуновић, Циклус: Сенке света Михаел Милуновић, Циклус: Сенке света


Четвртак, 19. јул 2012. од 20 сати
НАШИ УМЕТНИЦИ У СВЕТСКИМ УМЕТНИЧКИМ КОЛЕКЦИЈАМА
Гост-домаћин: уметник Михаел Милуновић
Мароко и неке друге приче...

ШУМАТОВАЧКА − Центар за ликовно образовање, представља нови стални програм под називом Кафе Педагогија. Сваког месеца у простору Шуматовачке и Врачарске баште наш гост, а Ваш домаћин биће неко од запажених аутора из области културе и уметности.

Први гост који отвара Кафе Педагогију у четвртак 19. јула од 20 сати у Врачарској башти, у Шуматовачкој 122, биће Михаел Милуновић, некадашњи полазник Шуматовачке, уметник са запаженом интернационалном репутацијом, светски путник, гурман и хедониста, који ће поделити са нама свој доживаљај Марока, земље у којој је недавно професионално боравио и представити радове из најновије серије слика под називом Сенке света.

Програмом Кафе Педагогија Шуматовачка широм отвара врата за све суграђане без обзира да ли имају професионално знање или интересовање за уметност, јер се уметност, као и храна спонтано примају и чине да се развијамо као појединци и друштво у целини.

Михаел Милуновић, живи и ради између Београда и Париза, излагао је на многобројним самосталним и колективним изложбама, међу којима је велики број значајних интернационалних селекција, а његова се дела налазе колекцијама као што су: Колекција Азрак, Маракеш, Мароко (Collection Azraq); Фондација Естерхази, Аустрија (Stiftung Esterhazy); Уметничка колекција Шуматовачке − Work in Progress, Београд, Србија; Музеј савремене уметности у Бечу, Аустрија; Музеј савремене уметности Палата Форти, Верона, Италија (Museo d’Arte Contemporanea Palazzo Forti); Музеј уметности и индустрије, Сент Етјен, Француска (Musee d’Art et d’Industrie); Музеј савремене уметности, Београд, Србија; Колекција Моет Шандон, Француска (Moët Chandon, Epernay), као и у многим приватним колекцијама широм света.

Дилпомирао је на одсеку сликарства у класи професора М. Антоновића на Факултету ликовних уметности 1992. године. Магистрирао на истом факултету 1995. године. Специјализирао је сликарство у класи професотра В. Величковића на Академији у Паризу (l’Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts de Paris) 1995-1996. године. Лауреат је награде Фондације Пјер Огист Реноар, Француска за 1997. годину и добитник откупне награде 28 Меморијала Надежде Петровић у Чачку 1994. године.

Са својих многобројних путовања, поред професионалних успеха, бележи увек сјајне и необичне доживљаје, али и добре и укусне рецепте које воли да подели са својим пријатељима.

Позивамо Вас да се уз специјалитете по рецепту нашег госта Михаела Милуновића уз интересантне и инспиративне теме, опустите и уживате у свету креативности и идеја, а ми ћемо се потрудити да заголицамо Ваша чула и подстакнемо Вашу радозналост.

Прва тема коју ћемо представити у оквиру програма Кафе Педагогогија јесу Уметничке колекције.

Значај једног народа и једне државе огледа се управо у свести о сопственој вредности, која је видљива у области достигнућа чиме представљају његову културу и кутлурну баштину. Шуматовачка је захваљујући улози коју је током претходних шест и по деценија имала у области културе и уметничког образовања, стекла услове да понуди једну могућу платформу за сагледавање, коментарисање и презентацију тих вредности кроз пројекте као што су Уметничка колекција − Work in Progress, Виртуелни музеј Шуматовачке, Кафе Педагогија итд.