Дани европске баштине- Шуматовачкине радионице калиграфије у Обреновцу, на Калемгдану и у општини Вождовац

ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ, 19. 20. И 28. СЕПТЕМБАР – РАДИОНИЦА КАЛИГРАФСКЕЋИРИЛИЧНЕ ПОРУКЕ-НАРОДНЕ ИЗРЕКЕ И УМОТВОРИНЕ, ИНИЦИЈАЛИ И ПОЧЕТНАУКРАШЕНА СЛОВА

САРАДЊА: ЦЕНТАР ЗА ЛИКОВНО ОБРАЗОВАЊЕ – ШУМАТОВАЧКА, ГО ВОЖДОВАЦ, ЈП СКЦОБРЕНОВАЦ И ЈП БГ ТВРЂАВАУ оквиру манифестације Дани европске баштине, МА Јелена Дамњановић, дипломирана ликовнауметница, мастер графичарка, која води уметничко-образовне програме Графика и Калиграфија, као иуметнички занат Гравирање у Центру за ликовно образовање – Шуматовачка(http://www.sumatovacka.rs/articles/view/30/77/jelena-damnjanovi%C4%87.html?menu_id=82) одржала је:19. септембра, на првом спрату Дома културе, ЈП СКЦ Обреновац (Краља Александра Првог 63,Обреновац) две радионице калиграфских ћириличних порука:o Почетна украшена слова у тексту иo креативно смишљавање иницијала почетних слова властитог имена и презимена.20. септембра, Код Сахат куле на Калемегдану у Београду, презентацију калиграфског писања:калиграфске ћириличне поруке, минијатуре, иницијали и почетна украшена слова.28. септембра, у Сали општинског већа ГО Вождовац (Устаничка 53, Београд) радионицуКалиграфско исписивање народних изрека и умотворина.

Програм се састојао од теоријске и практичне едукације полазника пружањем општих знања о историјикалиграфских иницијала и почетних украшених слова.Теоријски део програма ставио је фокус на историју и развој ћириличног писма, значај старих српскихкалиграфских минијатура, иницијала и потребе људи према украшавању рукописа и слова. Полазницису се упознали, кроз теоријски приказ и практичан рад, са најзначајнијим ћириличним писмима:Мирослављево јеванђеље, Милутинов натпис, Устав и полуустав, Брзопис, Школско писмо.

Методологија предавања огледала се у приказивању визуелног материјала и презентације, чиме се иотворио простор за разговор и дискусију са полазницима у радионици.

Практични део програма састојао се од рада полазника у групи који су имали задатак да калиграфскиисписују народне изреке и умотворине као и да осмисле ликовна решења за иницијале и почетнаукрашена слова у тексту уз помоћ разноврсног ликовног материјала и употребом биљних, животињских,фигуралних и геометријских орнамената.Циљ програма радионице је био да се кроз ослобађање креативности у циљу стварања уметничког(калиграфског) дела који је носилац одређене поруке, полазницима пружи опште теоријско и практичнознање о калиграфији – уметности лепог писања, као и да их подсети на вредности српског писма-ћирилице.Програм је био прилагођен за све старосне узрасте а посебно је био намењен ученицима основних исредњих школа.