Бранислав Николић, изложба објеката "Градска огледала", 17. јун 2015. у 19 часова

Рад Градско огледало је наставак серије радова истог назива и тематике уметника Бранислава Николића. Бранислав већ дуже време скупља одбачену дрвену грађу - прозоре, врата, ламперију и рециклира их кроз уметнички рад. Посетиоци изложбе и полазници школе у Шуматовачкој ће моћи да виде одбачене даске у сасвим новој форми, кружној форми дрвеног рељефа - „огледала”.

Николић не одбацује вредност предмета већ му даје ново значење и  смисао. На овај начин сам појам добра, интерпретира кроз његов етички (у овом смислу близак естетском) квалитет независтан од квалитета крајње користи.  Због тога је поглед у Николићево огледало истовремено поглед у другачију реалност, не осуђивачки,  већ конструктиван и оптимистичан, поглед у човека који је слободан да ствара и ужива у резултатима свога деловања, у једном добронамерном аспекту своје људске природе, Ксенија Маринковић, историчарка уметности.


www.sumatovacka.rs, art@sumatovacka.rs

БРАНИСЛАВ НИКОЛИЋ

Рођен 1970. године у Шапцу. Дипломирао на Академији уметности у Новом Саду, одсек сликарство 1996. године. Магистрирао на Институту уметности у Холандији (Duch Art Institute, Enschede), 2001. године. Магистрирао на Академији уметности у Новом Саду 2002. године. Члан УЛУС-а од 1995. године. Члан интернационалне уметничке групе Њу Ремоут (New Remote) i независне уметничке асоцијације Колектив. Селектор јаловичке ликовне колоније од 2002. године (www.jalovik.rs). Бави се сликарством, скулптуром и дизајном. До сада излагао на више самосталних и групних изложби у земљи и ностранству. Живи у Београду. 

www.branislavnikolic.net

 

 

Бранислав Николић

Изложба објеката "Градска огледала",

17. јун 2015. у 19 часова

Галерија Степениште и Врачарска башта

Шуматовачка 122, Београд