Саостална изложба Весне Опавски (Vesna Opavsky) "Уметност као пратилац или водиља"

САМОСТАЛНА ИЗЛОЖБА ВЕСНЕ ОПАВСКИ (VESNA OPAVSKY) УМЕТНОСТ КАО ПРАТИЛАЦ ИЛИ ВОДИЉА БИЋЕ ОТВОРЕНА У ГАЛЕРИЈИ ОПШТИНЕ ВРАЧАР, ЊЕГОШЕВА 77, У ЧЕТВРТАК 9. ЈУЛА У 19 ЧАСОВА.

 

Изложба сведочи о томе како је уметност помогла ауторки да се прилагоди савременом животу и лакше прихвати „скученост“ посла са пуним радним временом, од 9 до 17 сати. Након основних студија, када сам се запослила са пуним радним временом и почела да проводим већи део дана под вештачким осветљењем, пред компјутером, морала сам се одвићи од традиционалних графичких техника (литографија, бакропис, акватинта...). Откривајући могућности дигиталне графике, временом сам научила како да креирам безбедно, „вегетативно“, окружење које ће ми надокнадити сате које сам до тада слободно проводила у природи, на отвореном простору. Уметност и креативност су ми помогле, што се може сагледати кроз развојне фазе мог ликовног стваралаштва, каже Весна Опавски. 

На изложби ће бити представљени радови из различитих периода, од 2003. године до данас, у медију цртежа, графике изведене класничним и дигиталним техникама, различитих формата.

Изложбу приређују Центар за ликовно образовање – Шуматовачка, и oпштина Врачар.

 

 

Мотиви вегетације на радовима Весне Опавски сведени су на симболички ниво за означавање појма природног. Овде није реч о супротстављању природне интелигенције вештачкој нити је сам уметнички поступак јасно разграничен, већ o прожимању, поимању стварности која је у данашњем контексту природна тј. истинита. Рекла бих да уметница тежи одређеном романтизму у дигиталној уметности. Органска веза између сајбер универзума и човекове природе наговештава могући поглед у будућност и подсећа да сваки отворени прозор доноси ново искуство, нову слику, нови доживљај.

 Ксенија Маринковић, историчарка уметности.