Програми Шуматовачке на Данима европске културне баштине

  • Радионицом КАЛИГРАФИЈЕ-исписивање иницијала и почетних слова

Време одржавања: 23. септембар 2015. године у период од 10 до 13сати

Водитељ радионице: МА Јелена Дамњановић, графичар

Програм се састоји од теоријске и практичне едукације учесника у групи о уметности лепог писања – калиграфији. Теоријски део програма пружиће учесницима едукацију о општим појмовима калиграфије. Поред опште едукације о појму калиграфије, главни део програма поставља фокус на улогу и значај рукописа у комуникацији са људима. Учесници ће имати јединствену прилику да добију практичне информације о употреби сопственог рукописа у данашњем свету (опште законитости о употреби и одабиру фонта приликом попуњавања различитих докумената и функције иницијалног и личног потписа на документима).
Практичан део програма састоји се од креативног осмишљавања ликовних решења употребом различитих врста ликовног материјала. Користиће се ликовне технике цртања, сликања и графике као што су: отискивање, колажирање лепљење различитих врста материјала, писање, осликавање, набојавање итд. Учесници у групи добиће разноврсне креативне задатке путем којих ће кроз интерактивну игру откривати значај извора комуникације. Главни циљ радионице је едукација учесника у групи о значају и важности лепог, читког и уредног рукописа у општој комуникацији у окружењу у којој се учесници налазе. Такође, радионица има за циљ да ослободи креативност и уметничку слободу код учесника као и да их подстакне да знања која су стекла на радионице употребе у реалном животу. Између осталог, радионица има за циљ да пружи учесницима опште теоријско и практично знање о калиграфији – уметности лепог писања.насталих током програма у простору Центра за ликовно образовање Шуматовачка.

 

  • Радионица на тему МОЗАИК И СТАРЕ СЛИКАРСКЕ ТЕХНИКЕ У УМЕТНИЧКО КРЕАТИВНОМ СМИСЛУ

Време одржавања:  19. септембар 2015. године. у периоду од 14 до 17сати

Водитељи радионице: МА Александар Пантић и Миња Чворић, мозаичари

У назначеном периоду свим посетиоцима Центра ће бити омогућено практично и теоријско упознавање са знањима и вештинама креирања декоративних и орнаменталних мозаика, као и њихове примене у области естетског обликовања предмета, објеката и простора. Такође, посетиоцима  ће бити омогућено да се информишу о начину и процесу који је потребно да прођу како би стекли нека општа знања у области декоративне и орнаменталне уметности, примењеног сликарства, примењене скулптуре, дизајна, уметничке декорације, мозаичке уметности и уметничког занатства. У склопу самог програма, професор Пантић ће одржати презентацију-предавање о практичној и ликовној примени старих сликарских техника и иконописа. Предавање је намењено, пре свега, студентима и нешто старијим полазницима који желе да упознају и старе сликарске технике, које се и даље негују у оквиру програма Шуматовачке.

Полазници ће моћи да на кратко у пракси примене нека од нових сазнања. Радионица је отвореног типа за посетиоце узраста од 15година, због опреме и алата који се користи на самој радионици.

 

  • Радионицом-презентацијом рада у камену-ОД КАМЕНА ДО ПЛАВЕ СКУЛПТУРЕ

Време одржавања: 25. 26. и 27. септембар 2015. године. са почетком од 10сати

Водитељ радионице: Михаило Стошовић, вајар

Радионицом Од камен до плаве скулптуре пружа се јединствена прилика свим заинтересованим посетиоцима Шуматовачке да се упознају са начином рада и обраде камена. У овом периоду, на практичном примеру, професор Стошовић ће показати како могу настати скулптуре, права уметничка дела у року од свега неколико дана, активним радом у континуитету. Настали рад ће након тога постати саставни део Уметничке колекције Центра за ликовно образовање, која је до сада окупила скоро 100радова наших некадашњим полазника, предавача и сарадника спремних да донирају по један свој рад за колекцију. Посетиоци радионице ће моћи да добију и практичне информације од стране професора Стошовића у вези са радом, не само у камену, већ и глини, гипсу, мермеру. Такође, моћи ће да се упознају са процесом рада и едукације који је потребно да прођу, уколико се заинтересују за неки од програма који професор води у оквиру Шуматовачке. Радионица је намењена пре свега полазницима који су старији од 15године, без обзира да ли имају неког претходног искуства или не у просторима рада са глином и/или каменом.

 

  • Радионица- Позориште сенки

Назив радионице-  Светлост и сенка

Време одржавања: 19. и 20. септембар 2015. године.

Водитељи радионице: Марија Васиљев, сликар и Јелена Симић, сценограф

Радионица ће се реализовати у оквиру манифестације Дани европске баштине, у трајању од 5 сати, подељено у два термина 2+3 сата. У току првог дана радионице, полазници ће бити упознати од стране радионичара са кратком историјом позоришта сенки, потребним материјалом  за извођење представе и начином рада. У другом сату деца ће на одређену тему, мит о Краљевићу Марку и  вили Равијојли, заједно са радионичарима правити  ликове, плошне лутке од дебљег картона, на које ће затим причврстити штапић и окружење за место и радњу, сценографију.

Предвиђена радионица је слободна, отвореног типа за заинтересоване учеснике. Планирана група полазника је  25оро деце, узраста од 10 до 15 година.

Тема радионице је само позориште сенки односно светлост и сенка.

Позориште сенки је претеча цртаног филма. Све што је живо прати сенка. Играње сопственим рукама контра светлости прави контуре на подлози. Од малена се играмо рукама, правећи фигуре од сенки на зиду, док је јака светлост сунца или у соби под светлошћу сијалице. Јуримо сопствену сенку и чудимо се док она расте или се смањује. Од детињста и током живота прати нас жеља за анимацијом предметног света око нас. То није пука забава већ креативност, магија игре светлости и сенке.

Циљ радионице је да игром и маштом едукујемо полазнике, подстакнемо креативност, као и креативну едукацију.

За учешће на радионици, пожељно је да се заинтересовани полазници пријаве(име, презиме, године, контакт) на мејл danijela@sumatovacka.rs, Данијела Ранчић, стручни сарадник за програм Центра за ликовно образовање, Шуматовачка 122, Београд.