ШУМАТОВАЧКА НА 50. ДЕЧЈЕМ ОКТОБАРСКОМ САЛОНУ – УМЕЋЕ СТВАРАЊА

На овогодишњем Дечјем октобарском салону, Шуматовачка наступа са две уметничко-педагошке радионице, намењене деци школског узраста, које се одржавају у Музеју примењене уметности у Београду, у Вука Караџића 18.

 

Петак, 9. октобар 2015. године, од 12 до 14 часова (120 минута)

СЕМАНТИЧКА ПЕРСПЕКТИВА

Аутори и водитељи радионице су предавачи Центра за ликовно образовање:

Александар Пантић, магистар мозаика и иконописа, и Марија Васиљев, сликарка и дизајнерка текстила.

Узраст полазника je од 12 до 15 година.

Идеја радионице је да кроз педагошки и креативни приступ, укаже полазницима, на значај оних елемента духовног наслеђа који су садржани у примерима византијске уметности која потиче из локалног културолошког простора, као и да прикаже утицај ових елемената на савремену уметност и њен развој почетком ХХ века.

Циљ радионице је подстицање дечје имагинације кроз упознавање са примерима из историје уметности.

Семантичка перспектива не решава односе величина међу приказаним ликовима у односу на њихову удаљеност, већ у односу на њихову важност. Ту се дословно приказује оно што симболично означавамо као "велике" и "мале" људе: најзначајнији и најважнији лик се приказује као највећи, док су сви остали мањи од њега. Примењује се у сакралној уметности – иконописном и фреско сликарству. На сличан начин и деца представљају ликове и предмете на својим цртежима.

Радионица почиње предавањем у трајању од 15 минута, на тему перспективе, у оквиру којег ће полазници бити упознати са неким од најважнијих дела светске и домаће уметничке баштине, као и примерима савремене уметости, у којима се примењује семантичка и обрнута перспектива. Након разговора са полазницима радиће се у техникама колажа у темпере.

 

Субота, 24. октобар 2015. године, од 16 до 19 часова (180 минута)

ИГРА СВЕТЛОСТИ И СЕНКЕ
Позориште сенки, ликовна радионица

Ауторке радионице: Марија Васиљев, сликарка и Данијела Ранчић, професорка српског језика и књижевности

Радионице воде: Марија Васиљев и Јелена Симић

Узраст полазника је од 9 до 14 година.

Радионица се састоји из три дела. У првом сату полазници ће бити упознати са историјом позоришта сенки и начином рада – израдом фигура. У другом сату, читаће и разгоаврати о делу које је предложак за рад, јуначка народна песма, Марко Краљевић и Вила. Након тога следи, разрада мотива,  осмишљавање ликова и сценографије, и израда. Метеријал за рад су папир, картон, маказе, лепак и дрвени штапићи. Након кратке паузе представа ће бити изведена, за присутне посетиоце, иумеђу осталог за родитеље који су позвани да присуствују догађају.