„Графике и цртежи“, изложба Витомира Милановића

У четвртак, 17. марта 2016., са почетком у 18 часова у Галерији Степениште биће отворена  изложба Витомира Милановића  под називом „Графике и цртежи“ .

На изложби ће бити представљени радови који настају током ауторовог вишегодишњег похађања уметничко-образовног програма Графика у Центру за ликовно образовање.

Како сам каже: његово интересовање према графичкој уметности произилази из могућности коју сама графика пружа, њена способност да се мултипликује у одређеном броју отисака у зависности од технике. Витомир негује осећај према цртежу још од раних дана. Враћајући се у прошлост, он користи своје старе белешке и записе, свеске из којих црпи инспирацију за своје графике. Кроз графику оживљава скице настале пре више од педесет година. (из текста каталога, Јелена Дамњановић, мастер графичарка и предавач у Центру за ликовно образовање).

Гост излагач на изложби је Светлана Милановић, такође полазница на предмету Мозаик у Шуматовачкој.

Центар за ликовно образовање пружа могућност полазницима да представе самостално свој рад у складу са критеријумима изложбено-галеријског програма установе, те је ово уједно и прва самостална изложба у Галерији Степениште у 2016. години.

Изложба ће бити отворена до 1. априла 2016.

Радно време галерије је сваког дана од 10 до 20 часова.

 

Витомир Милановић рођен је у Јагодини 1947 године. Дипломирао, магистрирао  и докторирао на Електротехницком факултету у Београду, на ком је сада  у звању професора емеритуса. 

Од фебруара 2013. је полазник програма графике у Центру за ликовно образовање Шуматовачка код професорке Јелене Дамњановић. Поред учешћа на годишњим изложбама Центра за ликовно образовање Шуматовачка учествовао је и на 5 изложби :

1.V Међународна изложба " Уметност у минијатури ", Мајданпек, Петровац на Млави, Београд, септембар - октобар 2014.

2.II Међународно бијенале мале графике, Ниш, децембар 2014.

3.Мала графика 2014, Београд, децембар 2014 - јануар 2015.

4.VI  Међународна изложба " Уметност у минијатури ", Мајданпек, Петровац на Млави, Београд, септембар - новембар  2015.

5. XIII Међународно бијенале уметности минијатуре, Горњи Милановац, април - мај 2016.