БЕСПЛАТНЕ радионице за младе узраста од 14 до 19 година, од 1. априла до 31. маја у Центру за ликовно образовање, Шуматовачка 122, Врачар

Позивају се заинтересовани млади узраста од 14 до 19 година да се пријаве на БЕСПЛАТНЕ радионице од 1. априла до 31.  маја у Центру за ликовно образовање, Шуматовачка 122, Врачар:

  • Од дигиталног алата до графичког заната – радионица графике

Дизајн по мојој мери – радионица савремене графике и илустрације

Број места на радионицама је ограничен.

Пријаве слати на мејл art@sumatovacka.rs (назив радионице; име и презиме; узраст).

Радионице се реализују уз подршку Секретаријата за спорт и омладину.

 

Од дигиталног алата до графичког заната-радионица графике

Програм графике састоји се од теоријске и практичне едукације учесника у групи о грани ликовне уметности-графици. Теоријски део програма пружиће учесницима кратку едукацију о историји, пореклу и значају графичке уметности приказивањем визуелних примера путем компјутера и пројектора. Програм ће поставити фокус на развој графичке уметности кроз време, почев од старих традиционалних занатских техника до дигиталних технологија. Практичан део програма састоји се од упознавања полазника са основним графичким техникама високе и дубоке штампе као што су: линорез и сува игла (једнобојна и вишебојна штампа). Такође, полазници ће имати могућност да се упознају са техником монотипије и сувог жига. Програм Графике подразумева и часове цртања у склопу прве фазе у изради графичког отиска, а то је припрема скице као одговор на тему и одређени ликовни задатак. На радионици графике користиће се професионална графичка преса радне плоче 70х100 цм.

Ауторка и водитељка радионице графике Јелена Дамњановић, МА графике.

 

Дизајн по мојој мери – радионица савремене графике и илустрације

Циљ овог програма је да омогући младима како да пронађу свој израз у контексту савремене графике, науче правила и процес стваралачког рада, упознају се са теоријском подлогом и актуелним кретањима у свету уметности и науче да своје идеје претворе у готов графички производ, од саме замисли, преко ликовног обликовања, извођења рада у готовом облику, штампе и паковања и пласирања. Полазници ће моћи да бирају да ли ће њихов рад имати облик постера, разгледнице, арт принта, арт бука, итд. или комбинације ових облика.

Приказе радова пратиће разговори и полемика, у којој ће водитељ и полазници имати раноправан статус. Свеједно да ли тема полази из личног живота полазника, света маште, или је тема друштвено ангажована, акценат ће бити на томе да рад представља заокружену причу са доследним стилом, значењем и поруком, јасним и аутентичним ликовним идентититетом. Полазници који се определе за рад у дигиталној техници ће проћи све кораке у раду, усвајати принципе ликовности и израза, а поред тога учиће и да користе програме за дигиталну графику: Photoshop, Illustrator, Flash, InDesign. Радионицу ће пратити изложба радова полазника. Идеја је да се млади охрабре и оспособе да самостално евалуирају и пласирају свој рад, укључе се и постану равноправни учесници на уметничкој сцени и почну озбиљно да доживљавају свој рад и посвећују му се као таквом.

Аутор и водитељ Александар Јевтић, графичар-илустратор.