САВРЕМЕНА УМЕТНОСТ И СТУДИРАЊЕ САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ

 

Гост презентације: др Мишко Шуваковић, теоретичар уметности и естетичар
У суботу 2. јула 2016, са почетком у 20 часова, у Башти Центра за ликовно образовање Шуматовачка, гост трибинског програма На свежем ваздуху је др Мишко Шуваковић, теоретичар уметности и естетичар, декан Факултетa за медије и комуникације у Београду. 
Тема презентације је Савремена уметност и студирање саврмене уметности. 
У предавању ЖАНРОВИ САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ и ОБРАЗОВНИ ОБРТ У САВРЕМЕНОЈ УМЕТНОСТИ биће изложена два проблема савремене уметности: типологија готово непрегледне савремености и модели изучавања студирања те савремене уметности. Типологија савремене уметности ће бити изложена критиком модерних уметничких дисциплина и преласком са жанровске теме уметности ка жанру као хибридизованој дисциплини.  Говориће се се о: живој уметности, теоријској разлици медија и постмедија у уметностима, о статусу урбаних уметничких пракси, о новомедијској уметничкој пракси, о флексибилним наративима, о институционалној критици уметности, о партиципаторној и апропријацијској уметности, о уметничким архивима и документацијама, о комуналној уметности, о био арту, о активизму, о конвергенцији медија. 
Проблем студирања уметности је везан за образовни обрт у првој деценији 21. века. Показује се како се свет уметности трансформисао од схеме атеље-изложба-публика у сложени систем: образовног, кустоског, културалног и политичког деловања. Ументост се више не студира као ”стваралачка пракса” већ као ”истраживачка пракса”.

Мишко Шуваковић је српски теоретичар уметност. Рођен је 1954. године у Београду. Шуваковић је суоснивач концептуалистичке групе 143 (1975-1980) и суоснивач и сарадник неформалне уметничке и теоријске институције "Заједница за Истраживање Простора" (1982-1989). Од 1988. члан је Словенског естетичког друштва. Докторирао је на Факултету ликовних уметности у Београду са темом "Аналитичка филозофија и теорија уметника" 1993. године. Предавао на великом броју универзитета.

НА СВЕЖЕМ ВАЗДУХУ СА...
је назив трибинског програма који ће Центар за ликовно образовање Шуматовачка организовати током лета у својој башти на Врачару.
Назив програма садржи сећање на објекат у коме се данас налази Центар у Шуматовачкој улици , а који је првобитно изграђен 1931. године као београдска Школа на ваздуху. 
Бесплатна предавања, пројекције и презентације водиће стручњаци из различитих области визуелних уметности и културе - Вања Панић, Драгомир Зупанц, Јован Чекић, Миодраг Шуваковић, Владимир Перић, Милета Продановић, Рајка Бошковић. Уредница програма: Ксенија Маринковић. Модератори: Ксенија Маринковић, Данијела Ранчић.


Контакти: Ксенија Маринковић, 060/5040572 и Данијела Ранчић 060/5040575