УМЕТНОСТ И ТЕЛЕВИЗИЈА

Филмска и видео пракса  примењена на  изучавању уменика и уметничког дела, тема је друге по реду трибине под називом На свежем ваздуху са...

Тему ће представити Драгомир Зупанц, редитељ, дугогодишњи познавалац и стваралац телевизијске праксе. Вече је посвећено серијалима школског програма РТС-а о ликовној уметности, кроз презентацију инсерата и примера из емисија „Сликарски правци ХХ века“, уредника Ибрахима Хаџића, сецнаристе и водитеља Лазара Трифуновића.

Зупанц ће анализирати поједине фазе реализације и коментарисати методе које су примењене у представљању уметничких праваца и покрета.

У оквиру вечерњег програма биће приказан и специјални филм „Сећања на Лазара Трифуновића“.

Филм је реализован 1984. године, годину дана након смрти професора Трифуновића о коме говоре Ирина Суботић, Никола Кусовац, Слободан Мијушковић, Стојан Ћелић, Мића Поповић, Миодраг Протић, Драгослав Срејовић и студенти историје уметности Филозофког факултета у Београду.

Програм је омогућио видео и филсмки архив РТС-а.

НА СВЕЖЕМ ВАЗДУХУ СА...
је назив трибинског програма који ће Центар за ликовно образовање Шуматовачка организовати током лета у својој башти на Врачару.
Назив програма садржи сећање на објекат у коме се данас налази Центар у Шуматовачкој улици , а који је првобитно изграђен 1931. године као београдска Школа на ваздуху. 
Бесплатна предавања, пројекције и презентације водиће стручњаци из различитих области визуелних уметности и културе - Вања Панић, Драгомир Зупанц, Јован Чекић, Миодраг Шуваковић, Владимир Перић, Милета Продановић, Рајка Бошковић. Уредница програма: Ксенија Маринковић. Модератори: Ксенија Маринковић, Данијела Ранчић.