Изложба Уметничке колекције Шуматовачке

Ликовна галерија Културног Центра Врбас
Од 27. јула до 19. августа 2016.године


Поставка у Галерији Културног Центра у Врбасу, приказује избор радова из уметничке колекције Шуматовачке као скуп парова, повезаних на основу формалних карактеристика дела, док су ауторски концепти најчешће сасвим различити и не- сродни. На тај начин постигнута је динамична атмосфера дијалога који понекад прелази у жустру расправу, а понекад у страствену авантуру.
Почетак оснивања Уметничке колекције Шуматовачке дугујемо онима који су 2010. године даривали Центру своје радове од којих је формирана прва збирка, потом изложена у холу Општине Врачар: Кости Богдановићу, Југославу Влаховићу, Душану Оташевићу, Марији Драгојловић, Драгољубу Раши Тодосијевићу, Зорану Поповићу, Милану Цилету Маринковићу, Селени Вицковић, Кости Бунушевцу, Снежани Арнаутовић, Моци Јеремићу, Габријелу Глиду, Растку Ћирићу, Михаелу Милуновићу, Урошу Ђурићу, Милици Лапчевић, Јованки Станојевић, Марији и Асји Васиљев. Данас, меморијална збирка обухвата највећи део колекције, док остатак чине радови прикупљени кроз галеријско-изложбену активност и резиденцијалне програме Центра (поседује и радове уметника из иностранства).

Од 2016. године колекција је богатија за 27 радова, који су откупљених средствима одобреним путем јавног конкурса Минстарства културе и информисања Републике Србије. У оквиру колекције је формирана и збирка скулптура у јавном простору која је изложена у башти Центра.

Колекција Шуматовачке јединствена је по томе што афирмише рад младих уметника, и на тај начин ствара услове за здрав и континуиран развој вредновања визуелне уметности код нас. Од 2010. до данас у колекцију су уврштени радови 123 аутора различитих генерација. Заступљени су сви медији – скулптуре, слике, графике, фотографије, комбиноване технике, видеи...

Колекција је до сада излагана у Београду, Крагујевцу, Пожеги, Сурдулици и Шапцу.