ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ У ШУМАТОВАЧКОЈ

Центар за ликовно образовање Шуматовачка ове, као и претходних година, учествоваће на манифестацији „Дани европске баштине“ која траје од 23. септембра до 2. октобра.

У Београду се за време трајања ове манифестације, традиционално отварају легати, историјске куће и здања, атељеи, као и многи други простори који иначе нису стално доступни посетиоцима. Такође, приређују се и посебни програми који би публици могли бити интересантни и занимљиви. Одлуком Министарства културе, које координира програме у Републици Србији, „Дaни eврoпскe бaштинe“ у Србиjи 2016. гoдинe  бићe oбeлeжeни тeмoм Културнo нaслeђe и зajeдницe – живeти с нaслeђeм. Шуматовачка ове године у програм ,,Дани европске баштине'' укључује своје редове уметничко-образовне програме Калиграфије (понедељак 26. септембар и четвртак 29. септембар у периоду од 10 до 13 сати) и Иконописа (уторак 27. септембар и четвртак 29. септембар у периоду од 18 до 21 сат).

На програму Калиграфије полазници имају прилику да се упознају са калиграфским начином писања, стекну вештине лепог писања, раде на орнаментима за текст и слично. Са МА Јеленом Дамњановић, која води радионицу, учесници могу проћи кроз теоријски и практичан рад, а пре свега ће имати слободу да се креативно искажу и опробају своје способности.

Посетиоци имају прилику да се упознају и са уметношћу Иконописања који у оквиру Шуматовачке воде МА Александар Пантић и Миња Чворић. На овим часовима заинтересовани могу сазнати и научити понешто из области као што су: теорија ликовне форме, историја хришћанске уметности и хришћанска иконографија. Такође, могу се опробати у иконописању као стваралачкој уметности.

Ни за један од програма претходно искуство није неопходно. Добродошли су сви који желе да науче нешто ново, да се усаврше и ослободе своју креативност у духу очувања културног наслеђа и указивања на његов значај. Програми које поводом овогодишње  манифестације „Дани европске баштине“ представља Центар за ликовно образовање Шуматовачка, својим теоријским и практичним радом даје пример добре праксе и подстицај подизања свести о важности заједничког културног наслеђа. У том смислу, сваки учесник ће својим присуством и радом помоћи у истицању значаја културног наслеђа у сопственом окружењу.

Придружите нам се да заједно радимо на његовом очувању!