Најава трибине Од играчке до плачке

Позивамо Вас на пету по реду трибину у оквиру циклуса НА СВЕЖЕМ ВАЗДУХУ СА... под називом

Од играчке до плачке

Гости су Милица и Владимир Перић, оснивачи и аутори пројекта Музеј детињства.

Центар за ликовно образовање Шуматовачка 122, субота 08. октобар 2016. од 19 сати, Мултимедијална сала на првом спрату Шуматовачке

 

О ауторима:

 

Владимир Перић, рођен у Земуну и Милица Перић, рођена у Београду, Србија

Живе и раде заједно у Београду, Србија

 

Владимир Перић (1962) је мултимедијални уметник и доцент на модулу Фотографије на Факултету примењених уметности у Београду. На сцени визуелне уметности присутан је више од три деценије, а његово стваралаштво може се поделити у три периода – када је излагао под псеудонимом Талент (1986-1996), затим као оснивач и члан уметничке групе Talent Factory (1996-2006), након чега излаже под властитим именом и у оквиру новог десетогодишњег пројекта Музеј детињства. Излагао је на више од седамдесет самосталних и на више од две стотине групних изложби. Добитник је више награда, а међу њима је и престижна награда за визуелну уметност у домаћем контексту – награда листа “Политика” из фонда „Владислав Рибникар” за изложбу „Made in YU”, Галерија Хаос, 2006.

 

Још од свог појављивања 80их година XX века, Перић на сцену уноси препознатљив уметнички израз, често заснован на сакупљању одбачених предмета и материјала из поља индустрије, културе свакодневице, биљног и животињског света. Ове материјале пронађене углавном на бувљим пијацама, отпадима, улици и напуштеним фабрикама, уметник транспонује у различите уметничке медије – инсталације, објекте и редимејд, затим фотографију, видео, графику и графички дизајн. Његов корпус је комплексан и испуњен амбивалентностима. Врло често његови радови представљају субверзивно пружање отпора преовлађујућим естетикама и политикама уметничког и целокупног друштвеног окружења, а велики део његових радова заснива се на реконтекстуализацији предмета и докумената на којима су видљиви трагови различитих траума и фрагилности људског постојања у сложеним историјским околностима.

 

У средишту тренутног деловања налази се пројекат Музеј детињства, у оквиру кога су истрајно истраживање и колекционирање - као једне од основих детерминанти Перићевог уметничког процеса, добиле свој сложенији израз. Музеј детињства прикупља, архивира, и користи у уметничким радовима, занемарене свакодневне предмете, понајвише оне који су амблематични за детињство југословенских генерација 60их, 70их и 80их година.

 

Музеју детињства се придружила историчарка уметности и кустоскиња Милица Перић (1984) и наставила са Перићем да развија овај обиман пројекат као фузију савременог колекционарства, визуелне уметности и музеолошке праксе. У центру њеног рада је развој колекције Музеја детињства кроз седмично сакупљање предмета махом на бувљој пијаци и сортирање у музеолошки категорисане области, као и презентација Музеја детињства кроз изложбе и уметничке радове, предавања и публикације. Владимир и Милица раде као уметнички тандем од 2013. године и на пројектима који су ван оквира Музеја детињства.