Изложба радова из Уметничке колекције Шуматовачке

У среду, 16. новембра 2016. са почетком од 19 сати биће званично отворена изложба једног дела радова из Уметничке колекције Шуматовачке у оквиру галерије Културног центра у Бачкој Паланци

Уметничка колекција Шуматовачке је пројекат у настајању Центра за ликовно образовање, започет 2010. године с циљем да укаже на континуирани допринос ове установе у обликовању и развоју уметничке сцене и културно-образовни карактер делатности коју обавља пуних седам деценија.

Када је пре шест година  отпочео рад на прикупљању  дела, поклони некадашњих полазника и предавача који су се одазвали позиву да учествују као дародавци у овом пројекту,  били су темељ за даљи развој колекције.

Грађена постепено, али упорно, колекција је од стратешког пројекта прерасла у културну баштину своје врсте, која броји преко 200 радова од стотину аутора различитих генерација. Укључује меморијалну збирку, збирку поклона, збирку откупа и врт скулптуре.

Откупима спроведеним на јавном конкурсу Министарства културе и информисања Републике Србије, током 2015. и 2016. године креирана је збирка радова чији су аутори припадници махом млађе генерације уметника.

Оваква селекција израз је стратегије афирмације стваралаштва и динамичног учешћа у формирању вредности уметничког дела данас.

У Бачкој Паланци представљамо део уметника млађе и средње генерације који активно раде у земљи и иностранству, и представљају истинске представнике савременог уметничког израза, као што су: Урош Ђурић, Бранислав Николић, Владислав Шћепановић, Иван Шулетић, Немања Николић, Марија Шевић, Лидија Делић, Милорад Стајчић, Иван Петровић и Срђан Апостоловић.

(преузето  из каталога)

Изложене радове у галерији Културног центра Бачка Паланка можете погледати до краја новембра.

Придружите нам се.