Изложба радова Косте Богдановића

У уторак, 27. 12. 2016., у 19 сати у Галерији општине Врачар отворена је изложба радова нашег реномираног уметника и педагога Косте Богдановића.

Изложбу је отворио члан општинскoг већа, господин Рајко Митић, који се обратио посетиоцима у име ГО Врачар, при том изразивши задовољство због сарадње са Центром за ликовно образовање Шуматовачка и захвалио се сарадницима и свим присутнима .

О Кости Богдановићу и његовом раду говорила је Ксенија Маринковић, историчарка уметности, која је истакла значај Богдановићевог педагошког рада и ангажовања у области ширења културе кроз различите иницијативе, који једним делом обухвата и његов рад у Центру за ликовно образовање, установи која и даље активно делује у области повезивања уметничког стваралаштва и педагогије.

Кустос изложбе мр Марко Богдановић, историчар уметности и син Косте Богдановића, рекао је да изложба за њега има и интимни значај и додао:

Изложени радови представљају покушај да се прикаже уметникова мултимедијалност, као и тежња ка овладавању различитим материјалима и преношењу искуства рада у дрвету на друге медије. Поетика визуелног израза коју је Коста Богдановић неговао, била је најпримеренија дрвету, за које је он био посебно везан и којим се бавио не само у пракси, као вајар, него и у теорији, као аутор многобројних књига, међу којима је последња ,,Поетика бића дрвета”.

Коста Богдановић (1930-2012) је био српски вајаристоричар уметностиликовни критичар и теоретичар визуелних уметности. 

Изложба је отворена за посетиоце сваког дана од 27. децембра 2016. до 19. јануара 2017.

Галерија ГО Врачар, Његошева 77 на Врачару