Отворена изложба „СаШивени“ Марије Нешковић

У уторак, 25. априла, у галерији Степениште у Шуматовачкој отворена је прва самостална изложба Марије Нешковић, под називом „СаШивени“. Изложбу су отворили директор Центра за ликовно образовање мр Драган Кићовић и стручна сарадница за програм Центра за ликовно образовање Данијела Ранчић.

Марија Нешковић, која тренутно похађа мастер ФЛУ у Београду, у класи професора Вељка Лалића,  објаснила је како су настала дела изложена у Шуматовачкој. „На трећој години факултета кренули смо да истражујемо сами чиме ћемо се бавити, а мене је ово све привукло јер су се моје бака и мама бавиле шивењем, па сам кући имала доста материјала и било ми је природно да пробам с тим нешто да урадим и да то искористим као материјал за израду скулптура. Сваки догађај на човека има одређени утицај и човек се увек некако гради, надограђује, додаје на себе један мали део. За мене је шивење, дошивање, крпљење покушај поправке нечега што се да поправити. Покушавам да изградим, бар преко својих дела, неку савршену личност“, објаснила је млада уметница.

Директор Центра за ликовно образовање мр Драган Кићовић рекао је да је традиција Шуматовачке управо у томе да свима онима који почињу омогући да у оквиру Центра за ликовно образовање излажу свој уметнички став или правац који покушавају да прате у свом поетском изразу. „Ове године покушавамо да са селекционом комисијом дефинишемо јасан естетски став на који начин Шуматовачка треба да прати пре свега младе уметнике. Код Марије смо препознали ту врсту јасно дефинисаног младог индивидуалног поетског става“, објаснио је он.

Галеријско-изложбени савет Центра за ликовно образовање Шуматовачка чине: Велизар Крстић, академски сликар и дугогодишњи професор Факултета ликовних уметности у Београду,  Михаел Милуновић, магистар сликарства  и  др Никола Шуица, теоретичар уметности и професор на Факултету ликовних уметности у Београду.

Изложба ће бити отворена за посетиоце до 8. маја, сваког дана од 9 до 21 час.