Дело духом прожето, самостална изложба Ненада Ристовића

У среду, 7. јуна, у 19 часова биће отворена самостална изложба аутора Ненада Ристовића, под називом „Дело духом прожето“. Ово је четврта у низу планираних изложби у оквиру овогодишњег излагачког простора Шуматовачке- галерије Степениште. 

Ненад Ристовић рођен је 1965. године у Крагујевцу.  Дипломирао  је на Факултету уметности у Приштини 1997. године, на одсеку за сликарство, у класи професора Хилмије Ћатовића. Магистрирао је на Факултету ликовних уметности у Београду 2002. године,  на одсеку за сликарство, код професора Зорана Вуковића. Самостално је излагао 29 пута и учествовао на више од 200 колективних изложби у земљи и иностранству. Учесник је у раду бројних домаћих и међународних ликовних колонија. Члан је УЛУС-а од 1997. године. Добитник је шест награда за сликарство и цртеж. Кустос је Градске галерије Мостови Балкана у Крагујевцу.

Овом приликом биће изложено 15 цртежа из циклуса ,,Простори душе", који су рађени графитом на папиру димензија 65x50цм и 60x50цм, настали у периоду од 2015. до 2017. године.

Попут сваког истинског ствараоца, Ненад Ристовић подједнако је окренут слици и цртежу, али не цртежу као скици, припреми и пројекту за коначну реализацију, већ самосталној ликовној дисциплини. Он је свестан његове законите, унутрашње нужности, што значи да му се повинује свешћу суштаствене креативне потенције. Насупрот сликарској енергији, која плени формом, али и магичним својством колористичких вредности, Ристовић у цртежу показује сличан, али и нешто друкчији рукопис. Блискост са сликом је приметна у начину компоновања и иконографском слоју, док се разлика очитује у поступку, који у цртежу почива на огољеном, спонтаном, светло – тамном третману, те знатно редукованим односима маса, напокон у коначном визуелном исходу. (Здравко Вучинић, историчар уметности)

Изложба ће бити отворена до 23. јуна 2017. године, сваког дана у периоду од 9 до 21 час, у галерији Степениште, Центар за ликовно образовање, Шуматовачка 122, Врачар.