На свежем ваздуху са... Дуњом Блажевић

У среду, 13. септембра, од 19 до 21.00 час, у башти Центра за ликовно образовање Шуматовачка, гост трибинског програма На свежем ваздуху је Дуња Блажевић, историчарка уметности. Овом приликом предавање са видео пројекцијама ће бити одржано под називом Де/конструкција споменика.

„Де/конструкција споменика“ (2004-2007. г.) је пројекат који је реализовао Центар за савремену умјетност Сарајево.

Пројекат се базирао на потреби систематизације индивидуалних уметничких појава у новијој уметности на простору бивше Југославије које, као референцијалну грађу, користе различите репрезентације прошлости у циљу њихове демистификације, реинтерпретације или реафирмације. Бавећи се споменицима, симболима, митовима, који им служе као радни материјал или као метафора, уметници се, посредством својих радова, појављују у улози критичара наметнуте селективне перцепције и интерпретације прошлости, на којој се конституише данашњи поглед на свет (weltanschaung).

У видео презентацији учествују уметници, историчари, историчари уметници, редитељи, који су учествовали у разним програмским сегментима  „Де/конструкције споменика“.

Ауторка пројекта: Дуња Блажевић

Завршила студије  Историје уметности на Филозофском факултету у Београду 1968г.

Уредница ликовног програма Студентског културног центра (СКЦ) од 1971. до1975г. Директорка СКЦ-а од 1975. до 1979г.

Од 1981г. уредница ликовног програма у Редакцији за културу Радио телевизије Београд.Покреће ауторску емисију ТВ Галерија (назив емисије је посвета Garry Schum-у).

1990г. одлази у Париз, где ради као слободна кустоскиња, уметничка критичарка и продуценткиња.Од 1994г. чланица француске AICA -е.

1997 – 2014г..води Центар за сувремену умјетност, Сарајево, а од 2014г. живи и ради у Београду.

Добитница је француског ордена Витеза из редаУметности и Књижевности (2010г.).

Публика је позвана да се активно укључи у размену мишљења и својих искустава у оквиру ових програма Центра за ликовно образовање Шуматовачка.