ЛЕПЕЗА МОГУЋНОСТИ у Шуматовачкој

У оквиру Дана европске баштине, под називом Лепеза могућности, Шуматовачка ове године учествује са неколико својих бесплатних програма за све посетиоце, и то: Графичким дизајном и дигиталним ликовним обликовањем, Скулптуром (вајање), Графиком и Мозаиком.

Програми су намењени полазницима старијим од 14година.

Број места на радионицама је ограничен и неопходна је пријава путем мејла: art@sumatovacka.rs (име и презиме, узраст, назив програма за који се пријављују).

Полазницима није неопходно претходно искуство и знање у раду. Центар је за све полазнике обезбедио неопходан материјал за рад.

Графички дизајн и дигитално ликовно обликовање - понедељак, 18. септембра од 16 до 18 сати 

 Циљ програма је упознавање и усмеравање заинтересованих полазника за даље усавршавање, овладавање дигиталним програмима и алатима за ликовно обликовање у савременом дизајну; модерним приступом методици рада и употреби савремених техничких средстава. Поред основних елемената програма, полазници ће упознати области из маркетинга, дигиталне фотографије, веб дизајна, анимације, видео-рада итд. Програм графички дизајн намењен је онима који желе да своју креативност и таленат преточе одговарајућим визуелним језицима у форме које су уметничка дела, али имају и своју практичну примену у савременом потрошачком друштву.

Предавач је дипломирани индустријски дизајнер Вања Додиг.

Настава ће бити одржана у студију за графички дизајн Центра за ликовно образовање Шуматовачка (Шуматовачка 122, Врачар).

Скулптура (вајање) - уторак, 19. септембра од 18 до 20сати

Радионица је намењена свима онима који су склони ликовном изражавању, као и онима који би волели да се опробају у тродимензионалном обликовању и раду са глином, без обзира на године или претходно искуство. Полазници радионице биће у прилици да раде на скицама и скулптурама малог формата у вајарском атељеу. У даљем току радионице полазници ће имати прилику да одабрани мотив истраже и преведу у скулптуру, кроз пажљиво посматрање и студиозни рад, упознајући се са класичним приступом у изради тродимензионалног уметничког дела.

Радионицу води Дуња Трутин, вајар.

Настава ће бити одржана у вајарском атељеу Центра за ликовно образовање Шуматовачка (Шуматовачка 122, Врачар).

Графика среда - 20.септембар од 16 до 18 сати

Овај програм поставља фокус на графичке технике у конструкцијама имагинарних и стварних простора сећања у историји времена а уједно бавиће се и оспособљавањем полазника да самостално овладају технолошким процесима графике уз помоћ којих ће остварити креативно-уметничке резултате. Циљ програма је оспособљавање полазника да самостално владају технолошким процесима припреме за штампу и штампања у циљу стварања графичког оригинала-уметничког дела. Програм може бити посебно интересантан ученицима који планирају да своје школовање наставе на неком од уметничких факултета, а посебно на графичком одсеку.

Предавач је магистар графике Јелена Дамњановић.

Настава ће бити одржана у атељеу за графику Центра за ликовно образовање Шуматовачка (Шуматовачка 122, Врачар).

Мозаик - недеља, 24. септембра 2017. од 12 до 16 сати

Полазници раде мозаике на основу личног избора узорака између већег броја понуђених орнаменталних предложака који ће унапред бити припремљени од стране водитеља радионице. Мозаичка техника којом се ради је тзв. директно слагање мозаика.

Водитељ поучава (објашњава и показује) полазнике како да направе мозаик, како да обрађују и користе материјал и др.

За формирање збирке орнаменталних узорка биће коришћени орнаментални мотиви из различитих историјских епоха и култура (праисторија, антика, средњи век, етно мотиви, модерна и савремена декоративна уметност)

Предавач је ликовни и примењени уметник Александар Пантић.

Настава ће бити одржана у вајарском атељеу Центра за ликовно образовање Шуматовачка (Шуматовачка 122, Врачар).