На свежем ваздуху са... Здравком Јоксимовићем

У оквиру редовног програма трибина Шуматовачке који се од 2016. одржава под називом На свежем ваздуху са, у понедељак, 30. октобра 2017. са почетком у 18 часова представљамо предавање Здравка Јоксимовића - Два приступа артикулације простора.

На предавању ће бити речи о разликама и сличностима у спровођењу консеквентне скулпторске логике. Скулптура је само један од начина како да се артикулише простор. У традиционалном смислу, који уважава целокупно скулпторско наслеђе, као и искуство модерне, односно ХХ века, могли бисмо говорити о два начина како да се у простору ускладе узајамно условљени делови. Масом тј. волуменом и свим другим, у основи конструктивистичким начинима материјализације једне скулпторске идеје.

Назив трибинског програма садржи сећање на објекат у коме се данас налази Центар у Шуматовачкој улици, а који је првобитно изграђен 1931. године, као београдска Школа на ваздуху.

Бесплатна предавања, пројекције и презентације у оквиру овог програма воде стручњаци из различитих области визуелних уметности и културе.

О предавачу: Рођен 1960. године на Бучу у Црној Гори. Дипломирао и магистрирао на Факултету ликовних уметности у Београду, у класи професора Николе Јанковића. Члан УЛУС-а од 1987. године. Од 1992. године ради на вајарском одсеку ФЛУ. 2014. године изабран у звање редовног професора. На истом Факултету одбранио докторски-уметнички пројекат 2016. године.