Годишња изложба радова полазника уметничко-образовних програма Центра за ликовно образовање - Шуматовачка

У петак 15. децембра 2017. од 19 часова, у галерији општине Врачар (Његошева 77), биће отворена Годишња изложба радова полазника уметничко-образовних програма Центра за ликовно образовање - Шуматовачка. 

Од оснивања (1948) све до данас,  Центар за ликовно образовање овим представљањем  пружа могућност полазницима да критички  сагледају свој рад у јавном простору.  Предност рада у Шуматовачкој води ка отворености  и интердисциплинарности.  Као установа културе доступна је за све заинтересоване, без обзира на њихов  узраст и предзнања из ликовних дисциплина. 
У Шуматовачкој полазници стичу знање о употребни најразличитијих средстава која су данас доступна у ликовном обликовању.   Без обзира да ли ће наставити или не са професионалним усавршавањем у овој области, сваки полазник Шуматовачке понеће спознају уметничког процеса, који се саопштава као формула, а открива као тајна.


Ксенија Маринковић, историчарка уметности, из предговора каталога "Уметност се не може научити"


Свако кога уметност занима и жели да се у њој кроз линију и цртеж оствари, има прилику у оквиру атељеа у Шуматовачкој. Уз помоћ линије, наши полазници имају могућност да прођу кроз различите ликовне технике у оквиру програма цртања, сликања, вајања, мозаика, графике, калиграфије, иконописа, фотографије, графичког дизајна и дигиталног цртања. Вођени својим жељама и интересовањима, а усмеравани у најбољем стваралачком правцу од стране предавача-уметника, имају све услове да реализују своје идеје кроз различите ликовне технике или открију неке нове, до сад неистражене, а опет важне за све што их интересује. Култура и yметност као важан део тога, основа су која сваком човеку побољшава и чини богатијим живот, па тако, као и линија у цртежу, оставља трага и поставља основе за све друго. 

Данијела Ранчић, стручни сарадник за програм, из предговора каталога "Оловка пише срцем"