Византијска икона, рукописна илуминација и сликани орнамент

Бесплатна радионица средњовековног сликарства

У Центру за ликовно образовање-Шуматовачка у суботу, 19. маја 2018. г. са почетком у 15:00 часова биће одржана бесплатна радионица средњовековног сликарства са темом: Византијска икона, рукописна илуминација и сликани орнамент.

Радионица је намењена полазницима старијим од 19 година, који ће имати прилику да се упознају са основним принципима и методама средњовековног сликарства попут: ручног прављења боја, сликања у слојевима и сликања, тзв. бојеним цртежом. Сви полазници ће на радионици моћи да се опробају у вежби сликања рукописне илуминације, орнаменталне декорације и лика на икони. За сликање својих радова, полазници ће моћи користити штампане предлошке и узорке који ће за њих бити припремљени, али могу и да реализују своје сопствене ликовно-стваралачке идеје уколико желе. Радови настали током трајања радионице су ауторски рад и власништво полазника.

За све активности на радионици, полазници ће имати обезбеђено стручно вођење и помоћ Александра Пантића, мастера зидног сликарства. Александар Пантић је ликовни и примењени уметник, наставник ликовних уметности. Основне студије ликовних уметности, специјалистичке студије образовног рада у области ликовних и примењених уметности и мастер студије зидног сликарства завршио је у Београду. Мастер студије историје културе и културног наслеђа у Будимпешти. Активно се бави стваралачко-уметничким и ликовно-предавачким радом од 1997. године. Од 2010. године ангажован је у Центру за ликовно образовање Шуматовачка као водитељ уметничко-образовних програма Мозаик и Иконописање.

Шуматовачка је за све пријављене полазнике радионице обезбедила неопходан материјал, алат и прибор за рад. Полазници треба са собом да понесу само: спремност за рад, креативност и добро расположење. За учешће на радионици није потребно предзнање, нити искуство сликања средњовековним техникама.

Број места на радионици је ограничен.

Пријаве трају до 17. маја 2018. г. на мејл art@sumatovacka.rs или телефон +381 11 64 30 908 (име, презиме, контакт).