Бомбоњера - керамичко дигитална просторна инсталација

Самостална изложба Валентине Савић

Позивамо Вас у уторак, 3. јула 2018. године, у 19 часова,  у галерију Степениште на отварање самосталне изложбе Валентине Савић под називом Бомбоњера. Изложбу чини седам дигитално обрађених фотографија цвета, штампаних на металним плочама за које су магнетима причвршћене порцеланске „латице“ увијене у целофан, тако да изгледом подсећају на бомбоне.  Њих је могуће померати по површини слике и на тај начин мењати изглед првобитне замисли коју је поставила ауторка. У току ове интервенције, претпоставља се да може доћи до оштећења осетљивог материјала- ломљења или круњења, или до гребања површине по којој се предмет повлачи.

Мустра за изглед бомбоњера је  женски хигијенски уложак – предмет који се умотан одбацује након употребе, након што упије у себе одређени садржај.  На овај начин је и уметничко дело попут упијача суштине и магије стваралачког поступка, на неки начин одбачено од стране аутора. Кроз дијалог са публиком успоставља се ново значење и кроз њихово искуство даје подстицај за настанак нових идеја.


Валентина Савић - биографија

Валентина Савић је визуелна уметница која се бави керамиком у виду инсталација, скулптура и инсталација осмишљених за одређени простор (site-specific). У протеклој деценији њени радови били су изложени у Музеју примењених уметности у Београду, Народном музеју у Аранђеловцу, Народном музеју Словеније, Музеју керамике Вестервалд у Немачкој, Музеју керамике Манисес у Шпанији, Културним центрима у Србији, Хрватској, Грчкој, Белгији, Аустрији, Аргентини, Новом Зеланду, и многобројним галеријама.

1998. Дипломирала  на одсеку Керамика- Факултета примењених уметности.      

 Од 1998. до 2000. стипендиста Грчке Владе за специјализацију на Факултету лепих уметности у Атини - одсек вајарства.

2007. завршила постдпломске студије на Факултету примењених уметности - одсек керамичка скулптура

Члан УЛУПУДСА и самостални уметник од 1999. године.

Учесник многобројних самосталних и колективних изложби, као и уметничких пројеката.

Члан интернационалних и домаћих жирија.

Добитница више награда.

Живи и ради у Београду.


Галерија је отворена за посетиоце сваког дана у периоду од 9 до 21 сат.

Изложба отворена до краја јула 2018. године.