XR (проширена реалност) = визуелна уметност за генерацију Z (зи)

У четвртак, 30. августа 2018. г. од 19 часова гост трибинског програма На свежем ваздуху са... Центра за ликовно образовање Шуматовачка је др Маја Ћирић, независна кустоскиња и уметничка критичарка.

Опис предавања:

Ако компјутери виде (препознају слике) тек од пре шест година (Nick Bostrom); ако је естетика постала аутоматизована (Lev Manovich); ако је некадашња новомедијска уметност сазрела и добила префикс „пост“; ако вештачка интелигенција није свесна, али провоцира нове односе (Catherine Malabou); да ли се и говор о уметности променио?

Ако су креативност, мотивација и интуиција својствени уметницима, а вештачка интелигенција „мисли онако како подморнице могу да пливају“ (Edsger Dijkstra), које вредности ова сарадња успоставља?

Предавање је састављено из савремених практичних примера и следујућих теоретизација. Осетимо струјање за генерацију З, сложеност XR (проширене реалности) = VR (виртуелна реалност) + АR (увећане реалност) на континууму реалност-виртуалност (Paul Milgram) и њену улогу у окружењу постчињеничке политике и појачане економије пажње.

Након одржаног предавања, публика ће моћи да поставља питања и води конструктивни разговор са др Мајом Ћирић. Предавање је отвореног типа. Позивамо све заинтересоване да нам се придруже у размени мишљења на тему увећане, виртуелне и проширене реалности и вештачке интелигенције.


Биографија:

Маја Ћирић (др) је независна кустоскиња и уметничка критичарка.

Била је кустос српског павиљона на 52. International Art Exhibition La Biennale di Venezia, комесар на 55. Internationl Art Exhibition La Biennale di Venezia и кустос Mediterranea 18 Young Artists Biennial у Тирани, Албанија.

О кустоској пракси је говорила на Универзитету Харвард, China Academy of Art, Handžou, Кина, Academy of Visual Arts, Лајпциг, Немачка; Kibbutzim College, Тел Авив, Израел, NABA у Милану, Италија, LASALLE College of the Arts у Сингапуру, Новој академији уметности и самоорганизованом курсу Нова колекција у Београду.

У 2018. је учествовала је у дебатним програмима и публикацијама Centre Pompidou (Париз), MNAC (Букурешт), MOCA (Скопље).
Кустоску праксу практикује у терминима критичности и пост-глобализма са циљем да допринесе производњи знања о друштвеним, политичким и естетским трансформацијама.

Текстове је објавиљива за Sternberg Press, Revolver Publishing итд.
Добитница је награде Лазар Трифуновић, ISCP Curator Award, Dedalus Foundation анд Independent Curators International Curatorial Research Award i CEC ArtsLink Independent Projects Award.

Чланица је IKT, AICA i ICI.