На свежем ваздуху са... Стеван Вуковић - Уметност у дигиталном окружењу

У понедељак, 24. септембра 2018. од 19 сати, гост трибинског програма ,,На свежем ваздуху са...“ Центра за ликовно образовање Шуматовачка је Стеван Вуковић, кустос и теоретичар уметности.

Назив предавања је: Уметност у дигиталном окружењу

Опис предавања:

,,Савремена уметност истовремено пренебрегава дигиталну револуцију, и зависи од ње" тврдила је Claire Bishop, једна од најзначајнијих историчарки уметности ове деценије, у чланку објављеном у часопису Arforum 2012. године, да би прозвала уметнике да ,,одбијају да говоре отворено о условима живљења у и путем нових медија". У круговима новомедијски орјентисаних уметника, посебно оних који су још од почетка последње деценије прошлог века почели са историзацијама пракси у које су били укључени, то је био позив на полемику која још увек траје. Кроз ту полемику показан је јаз између опште историје уметности и свих оних историја које су се исписивале на  форумима попут Nettime и Syndicate, и биле дискутоване на фестивалима попут Next 5 minutes, па и у излагачким просторима као што су V2 и Ars Electronica, а које је, коначно, веома јасно Geert Lovink описао у књизи под називом ,,Динамика критичке интернет културе: (1994-2001)". Управо Calire Bishop је у полемици инсистирала да су те историје остале ,,посебне", и да су као некоме ко се бави општом историјом уметости, оне ван поља експертизе. Како пребродити тај јаз? Како да историчари актуелне и савремене уметности престану да свој рад углавном своде готово на апликацију популарних теоријских матрица на програме мејн-стрим музеја и бијенала? Како у тој области појачати фокус на живу уметност која настаје изван главних центара институционалне моћи?

Развијено по тополошком принципу, на основу великог емпиријског узорка уметничких радова, ово предавање нуди предлог основне поделе појавних облика уметности у дигиталном окружењу које то окружје рефлектује и активно укључују у структуру рада. Имаће следећу структуру:

00 - Увод - уметност медијске археологије

01 - Генеративна уметност

02 - Глич уметност

03 - Имерзивни дигитални амбијенти

04 - Интерактивна уметност

05 - Интервенције у виртуелним световима

06 - Машинима

07 - Нет Арт

08 - Софтверски управљан телесни перформанс

09 - Уметност локативних медија

10 - Уметност у виртуалној реалности

Предавање је осмишљено по методу који од новембра 2016. предавач развија заједно са колегиницом Симоном Огњановић под општим називом „Алинејин видео курс савремене уметности“. Доступна видео документација уметничких радова и изложби савремене уметности користии се као материјал чијом се интерпретацијом мапирају поступци и медији, стратегије и концепти, као и односи и позиције релеватни за разумевање рецентних уметничких пракси. Приликом анализе одабраних појмова и уметничких радова,  издвајају се и анализирају углавном они аспекти уметничких пројеката који преиспитују стереотипне начине приказивања и конвенционално прихваћене врсте медијације уметности, подстичући расправе о начинима на које се путем уметности и изложби може подстицати формирање активног и критичког става публике спрам културе у којој живе.

Након одржаног предавања, публика ће моћи да поставља питања и води конструктивни разговор са Стеваном Вуковићем. Предавање је отвореног типа.

Биографија:

Стеван Вуковић је кустос и теоретичар уметности. Дипломирао је филозофију на Филозофском факултету Универзитета у Београду,  и похађао докторске студије на истом одељењу, као и постдипломске студије теорије уметности на Jan van Eyck Akademie у Mastrihtu и студије уметности у јавном простору на Bahaus Dessau. У фази је израде докторске тезе на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду.

Објављује текстове о савременој ликовној уметности, теорији и филозофији уметности у континуитету од 1992. Био је вишегодишњи сарадник часописа Пројекат (Нови Сад), New Moment (Београд), Монитор (Подгорица), Кошава (Вршац), Contemporary (Лондон), Spike (Беч), Springerin (Беч),  Umjelec (Праг), Зарез (Загреб), као и дневног листа Политка (културни додатак). Објавио је текстове и у часопису Documenta 12 (2007), Manifesta Journal 4 (2005), On curating 16 (2013). Члан је локалне секције међународног удружења новинара (IFJ), те и ликовних критичара (AICA).

Од 1996. ради као самостални кустос. Реализовао је већи број ауторских и коауторских  изложби, међу којима се издвајају: ,,Друго југословенско бијенале младих”, Конкордија, Вршац (1996) , ,,Балкан Конзулат: Мисија Београд”,Ротор Галерија, Грац (2002), Urban Fog of Belgrade Urban Drift, Берлин (2003.), ,,Belgrade Art Inc.” Secession, Беч (2004), ,,A Dogumentary Approach”, Kunstverein München (2004), „Када отворим очи видим филм“, Модерна галерија, Љубљана (2010/11), „Последња младост у Југославији“, Музеј историје Југославије, Београд (2011/12), „Пред судом“, Галерија Надежда Петровић, Чачак (28, Меморијал Надежде Петровић, 2016).  Од 2015. делује и у оквиру Удружења кустоса Алинеја.

Добитник је награде Лазар Трифуновић за најбољи текст о уметности објављен у Србији 1998, као и награде Друштва историчара уметности за најбољу изложбу у Србији 2003. године (за ауторску изложбу реализовану у Музеју савремене уметности у Београду, осмишљено и реализовано заједно са Зораном Ерићем).