Evidence - самостална изложба Вељка Вучковића

Позивамо Вас на отварање самосталне изложбе Вељка Вучковића у галерији Степениште, Центра за ликовно образовање – Шуматовачка, у среду, 26. септембра 2018. у 19 часова.

Вељко Вучковић у својим радовима третира сликарску плоху као поље индикација, чиме се у овај циклус увлачи спекулативна игра између временског и ванвременског. Приступ ликовној материји се огледа у усвајању слике као записа који садржи извесну информацију, њеног ишчитавања и даљег обрађивања (конвертовања). Ако као пример који одсликава назначени поступак узмемо усвајање и ликовну обраду филмских снимака као предлошка, односно као полазне тачке у сликарском раду, онда можемо доћи до закључка да се заправо ради о јединственој врсти (де)монтаже. Филмска слика, тачније фрагмент њеног континуитета у Вељковим сликама сведена је на амалгам потеза, што је плод извесне медитативности, у којој се одвијају спајања и раздвајања елемената слике. Служећи се поменутим амалгамисањем, Вељко евоцира сложену колажно-монтажну меморију филма, задирући притом у комплексне форензичке релације екстраховане слике. Другим речима, преузет визуелни исечак је део приче коју аутор конституише даљом сликарском обрадом и невербалним приповедањем о приказаном.

(из каталога: Велимир Поповић и Вељко Вучковић)

Биографија:

Рођен 1994. године у Горњем Милановцу. Завршио мастер студије примењеног сликарства на Факултету примењених уметности у Београду, у класи Николе Божовића. Учествовао на педесетак колективних изложби у земљи и иностранству, и седам пута излагао самосталнo. Добитник награде Момчило Мома Марковић за најбољи цртеж малог формата, треће награде Ниш Арт Фондације и три похвале, међу којима је и похвала жирија на 14. Међународном бијеналу уметности минијатуре у Горњем Милановцу.

САМОСТАЛНЕ ИЗЛОЖБЕ

2018 - Ужице, Галерија Рефлектор, Evidence

          - Смедеревска Паланка, Галерија модерне уметности, Оквири

          - Београд, Галерија ДКСГ, Црта

          - Београд, Комбанк Арт хол, Нови мотиви у Примењеном сликарству

          - Крагујевац, Галерија СКЦ, Између

          - Врбас, Ликовна галерија Културног центра, Између

          - Краљево, Галерија УЛУ „Владислав Маржик”, Непостојаност.