Мир и неки немири

У уторак, 13. новембра 2018. године у 19 часова, у галерији Центра за ликовно образовање Шуматовачка, биће отворена самостална изложба Биљане (Нонковић) Балашевић под називом Мир. И неки немири.

Историчарка уметности, Сњежана Орловић, о самим радовима пише следеће:

На сликама су представљени мушки и претежно женски ликови, углавном у форми портрета. Сваки портрет има свој особен и индивидуалан израз, а прожет је изузетно јаком психолошком нотом. Ликови су сањари, контемплари, посматрачи... насликани усамљени у оним моментима размишљања сакривеним од очију јавности, док оживљавају нека дешавања или евоцирају успомене неких прошлих времена, док покушавају да дођу у додир са собом и нађу свој мир. Главе су им у узвишеном положају  јер тиме изражавају пркос, храброст, наду или пак излагање лица свјетлости.  

Ауторку фасцинирају контраст и спој јачине, отпорности, способности да се преживи, бори, суочава и да се нађе нада гдје је нема, а истовремено и тананости, осјетљивости, осјећајности и ломљивости људског духа. Кроз све ове портрете се заправо провлачи једна нит која их све обједињује, а то је живот, мисли и осјећања која га чине. Људски живот саткан је од туге и среће, од ружног и лијепог, мира и немира који се на Биљаниним сликама преплићу на ликовима ових обичних и необичних људи.

Слике су рађене у комбинацији акрила и пијеска на платну или дасци, различитих формата. Палета је сведена, зеленкасто-сивих нијанси испод којих у траговима избија црвена боја. Овом контрасту топлих и хладних тонова, придружује се и контраст у виду текстуре слике чију мирноћу нарушава пијесак, али који је нераскидиво везан за слику баш као и борбе мира и немира унутар нас самих. Док монохромна палета изражава ту тежњу за једноставношћу, затвореношћу, стабилношћу, уравнотеженошћу, медитацијом и миром, дотле црвена боја и грубост пијеска исказују немир, страст, прошлост, живот, страх, скривено, изазов, несклад духа, борбу и немир. Баш негдје иза ових снажних контраста сакривена је и суштина. Ови портрети су и својеврсни начин тражења одговора или отварања питања која муче човјека или са којима можда није увијек спреман да се бори у реалности.

Прича коју сваки од ових портрета носи, испричана је драмски увјерљиво, свјежим изразима, бираним и трајно упечатљивим тоновима. Посматрајући ове радове несумњиво остајете под утиском њиховим квалитетом и озбиљношћу приступа у проучавању људског духа. Знање, али прије свега таленат, креативност, машта, упорност, посвећеност и љубав, јасно се уочавају на овим сликама. Квалитет неког умјетничког дјела одређује количина чулне стимулације, осјећања које то дјело изазива у нама, а ове слике то свакако чине. Иако наизглед једноставни, ови портрети су изузетно језгровити и садржајни, препуни мира и немира са којима се и сами сусрећемо.

Биографија

Биљана (Нонковић) Балашевић

 

Биљана Нонковић рођена је 1983. године у Београду.

Дипломирала је на Вишој школи ликовних и примењених уметности у Београду  2007. године на одсеку Наставник ликовне културе.

Године 2010. дипломирала је на Факултету примењених уметности у Београду, на одсеку Зидно сликарство.

Учесник је више заједничких изложби у Србији.

Добитница је Награде за ликовно стваралаштво младих ,,Борис Маркос Минго”, на 13. Крајишком салону у Београду, 2012. године.

Члан је УЛУПУДС- а.