Самостална изложба Милице Вуковић - Акција!

Отварање у уторак, 05. марта 2019. у 19 сати

Галерија Степениште

 

О изложби

 

Све што чини наш живот одавно је проглашено робом, коју је могуће продати или купити. Бројне рекламе и плакати окружују нас са свих страна и недвосмислено нам поручују да је константна потрошња једини могући пут до среће. Притом, све се нуди на помпезан начин – од робе из самопослуге до разноразних савета, слогана или вести, из апсолутно свих области живота.

То су слике наше свакодневнице, чије мноштво и свеприсутност нас неминовно обликују у помало аутоматизоване потрошаче, док се наша критичка свест све теже опире таквој навали. 

За израду колажа углавном користим лифлете из продавница и флис папир, као традиционални папир за паковање робе. Групишући их према теми, потенцирам основну поруку конкретне рекламе, било да се ради о вестима, распродаји, намирницама или нечем другом. У раду користим два приступа. Први је густо постављање великог броја „производа“ на малом простору, са циљем стварања утиска потпуне запушености видокруга. Други је заправо техника деколажа, где у понављајућем процесу лепљења и цепања бројних слојева папира, трагам за сликом која би истинито рефлектовала мој лични однос према некој рекламној поруци.

Уместо да заврше на депонијама, ове рекламе кроз колаж неочекивано добијају један смисленији разлог постојања.

 

Биографија

Милица Вуковић је рођена 1981. у Београду.

Након завршене средње Школе за дизајн, дипломирала 2005. на Факултету примењених уметности у Београду, а 2009. и магистрирала на истом факултету. Члан УЛУПУДС-а од 2010. године.

Излагала седам пута самостално и на преко сто домаћих и међународних колективних изложби.

Више пута награђивана, за мозаике и организацију догађаја из области културе и образовања.

Радови у колекцијама бројних јавних установа и приватних лица. Учесник ликовних колонија и хуманитарних изложби.

Дугогодишњи сарадник Регионалног центра за таленте из Земуна, као аутор и водитељ ликовних радионица за децу и омладину, Школе сликања и графичких решења промотивног материјала.