На свежем ваздуху са… Наташом Теофиловић

S.H.E. & SHE

Уторак, 30. јули 2019.г. у 19 сати

Центар за ликовно образовање Шуматовачка и ове године наставља са организовањем предавања у оквиру трибинског програма На свежем ваздуху са... Наташом Теофиловић, под називом s.h.e. & she .

s.h.e. & she  је презентација уметничких радова саме ауторке. На предавању ћемо видети идејни и технолошки процес настанака њених радова. Теме о којима ћемо дискутовати су: 3Д карактер анимација и амбијентална уметност, проблеми реалистичног приказивања, испитивање граница виртуелно - реално, узајамна зависност технологије и уметности и присуство личног и чулног у дигиталној уметности.

 

Наташа Теофиловић је уметница која кроз новомедијску и компјутерску уметност истражује идентитет у празном (воид) виртуелном простору, перцепцију виртуелних бића и испитивање граница између виртуелног и стварног простора. Технички посматрано, она ради у различитим медијима, од експерименталног видеа и перформанса до 3Д карактер анимације и дигиталних амбијената.

Од бројних домаћих и међународних признања издвајају се: почасна награда на међународном фестивалу дигиталне уметности Арс Елецтроница, Линц 2016. (Хонорарy ментион Арс Елецтроница Фестивал), почасна награда на међународном конкурсу из дигиталне уметности Европског института за физику честица – ЦЕРН, Женева и фестивала дигиталне уметности Арс Елецтроница, Линц 2011. (Хонорарy ментион ат тхе фирст Приx Арс Елецтроница Цоллиде@ЦЕРН), рад у избору жирија 15-ог међународног фестивала медијске уметности у Токију 2011. (Јурy Селлецтион ат 15тх Јапан Медиа Артс Фестивал, Токyо), откуп дигиталног амбијента с.х.е. за приказивање током једногодишње сталне поставке музеја Арс Елецтроница у Линцу (2007-2008. године).

Наташа Теофиловић је одбранила први докторат у Србији из дигиталне уметности на Интердисциплинарним студијама Универзитета уметности у Београду (2010).  Ауторка је прве књиге у Србији која се бави теоријом и праксом 3Д карактер анимације (компјутерске анимације хуманоида). Ванредна је професорка на Факултету за медије и комуникације (ФМК) Универзитета Сингидунум у Београду.