Увод у БИОФИЛИЈУ - самостална изложба Адриен Ујхази

ОТВАРАЊЕ: уторак, 10. септембар 2019. у 19 сати
Галерија Степениште

Назив изложбе ,,Увод у Биофилију” јесте сегмент новог циклуса истраживања природних материјала под називом БИОФИЛИЈА (термин означава инстиктивну повезаност човека са свим живим системима).
Њега чине мањи формати унутар којих прилагођавањем природим карактеристикама материјала које користим, промовишем естетске изразе који апелују на одговорнији однос човека ка природи, ради постизања колективне еколошке свести на примеру појединца..... Компонујуцћи кружне и аморфне форме на квадратној и правоугаоној основи, симболички представљам животни циклус. Пшеницу, као историјски симбол и основни потрошачки материјал, посебно наглашавам и дајем јој важност; фокусирање на метаморфозу модерног света и друштва. Поред пшенице, која постаје саставни део слика, користим још један природни материјал, скоби-гљиву која се развија ферментацијом (црног) чаја...

(део текста из каталога)

Адриен Ујхази

Рођена је 1995. године у Новом Саду где је завршила средњу школу за дизајн „Богдан Шупут“. Дипломирала на Академији уметности у Новом Саду, на Департману ликовних уметности, студијска група – Сликарство, у класи проф. Владе Ранчића. Исте године уписала мастер студије на истом факултету - Сликарство у класи проф. Босиљке Зиројевић Лечић.

Током студија је добила неколико стипендија и награда, од којих истиче: Стипендијски фонд за младе таленте ,,Доситеј Обрадовиć", Министарство омладине и спорта, годишња награда катедре за ликовне уметности за најуспешније уметничко дело у дисциплинама цртање (2018.) и сликање (2018.) на Академији уметности у Новом Саду, прва награде организације Удружења алумниста Уједињеног краљевства у Црној Гори – МАУК, Наградног конкурса „ЗБОГОМ БАЛКАН? ЗБОГОМ,БАЛКАН!“ и награда од стране Универзитета ,,За врхунске резултате постигнуте на европским и светским такмичењима" у школској години (2017-2018).
Од 2011. године активно учествује на изложбама и ликовним колонијама у земљи и иностранству. Самостално је излагала 11 пута (Нови Сад, Суботица, Сивац, Апатин, Кикинда, Београд), при чему је остварила неколико излагачких колаборација са колегама своје генерације. Учествовала је на међународним колективним изложбама (Македонија, Црна Гора, Хрватска, Словачка, Мађарска и Словенија). Радови су јој објављени у 2 међународне (Црна Гора, Мађарска) и 7 домаћих публикација. Колективно је излагала више од 60 пута. Учествовала је у преко 10 пројеката. Кординатор и кустос пројекта ,,Шок јуниори”, унутар ,,Шок задруге”, у сарадњи са Булевар Боокс књижаром.
Од 2013. активна чланица галерије ,,Шок задруга" - Нови Сад, Србија.
Од 2017. чланица "Хíд Кöр Арт" - културног магазина за младе на мађарском језику у Новом Саду. Од 2018. чланица Удружења ликовних уметника Војводине, СУЛУВ – Нови Сад, Србија.