Соба за размишљање - изложба радова из збирке Шуматовачке

У понедељак, 21. октобра 2019. у галерији Центра за културу Градац, биће отворена изложба одабраних радова из збирке Центра за ликовно образовање Шуматовачка. Шуматовачка је установа културе града Београда, која се већ деценију бави прикупљањем радова аутора који представљају савремену уметничку сцену. Збирка је започета са намером да на посебан начин означи прошлост – прикупљањем дела уметника некадашњих полазника и предавача Центра, које су аутори даровали у периоду од 2010. до 2014. године. Од 2015. године, захваљујући подршци Министарства културе и информисања, Шуматовачка почиње да откупљује дела за своју збирку. Долази до промене концепције у одабиру радова, тежи се, не толико актуелности по сваку цену, већ једној уравнотеженој објективности, са намером да се уврсте дела што већег броја аутора који обележавају савремену уметничку сцену од 2000. до данас. Из фундуса који броји око две стотине радова, остварено је до сада више различитих изложби збирке у: Београду, Крагујевцу, Пожеги, Сурдулици, Шапцу, Врбасу, Ивањици, Трстенику, Крушевцу, Пироту, Ариљу, Чачку.

Изложба у галерији Центра за културу Градац у Рашкој, инспирисана је архитектуром излагачког простора....У центру поставке је човек замишљен, забринут, сетан, надахнут, луцидан, узвишен. Осамнаест дела - слике, графике, цртежи, скулптуре, изабрано је пажљиво, са циљем да пружи оквир за промишљање личних и општих тема од значаја. Кључно обележје ове изложбе је да је то интимна и концетрисана поставка, у оквиру које је сваком посетиоцу дата слобода тумачења. Иако се дотиче тема које су универзалне оставља доста простора за поистовећивање и присно разумевање дела. 

 (део текста из каталога, кустос Ксенија Маринковић)

Овом изложбом су обухваћени радови следећих аутора из збирке Шуматовачке: Бранислава Николића, Бранка Миљуша, Владимира Перића, Здравка Јоксимовића, Јадрана Крнајског, Ивана Шулетића, Лидије Делић, Љиљане Шуњеварић, Марије Шевић, Милана Краља, Милана Тепаваца Тарина, Милице Лапчевић, Милорада Младеновића, Момчила Моме Антоновића, Немање Николића, Радоша Антонијевића, Срђана Апостоловића и Уроша Ђурића.

 

Центар за културу Градац

Ибарска 6, 36350 Рашка

http://galerijagradac.simplesite.com/421359871

https://www.facebook.com/events/401122363900871/