„АНАТОМИЈА ПРОСТОРА” – самостална изложба фотографија Тамаре Јовановић Мане

У суботу, 20. јуна 2020. у 18 часова у галерији Степениште, биће отворена самостална изложба фотографија вршачке уметнице Тамаре Јовановић Мане. 

 

О ПРОЈЕКТУ „АНАТОМИЈА ПРОСТОРА”

Циклус фотографија „Анатомија простора” у фокусу има напуштене просторе, полусенке, просторе које дефинишу тама и оштри светлосни снопови. Кроз ове радове бавила сам се структуралном суштином простора, наслагама боје, патином, материјалима, а у крупним плановима су сегменти конструктивних елемената. У напуштеним фабрикама, шиваоницама, ливницама и комбинатима налазим грандиозну идеју соцреализма, времена великог ентузијазма, које сада затичем напуштену. Готово да чујем како још увек одзвањају од ентузијастичног поклича њених градитеља.

„Анатомија простора” не бави се пуком естетиком руине на ликовном нивоу, већ кроз ове радове покушавам и ономијски да анализирам контексте: друштвене, историјске, економске, колективно психолошке и на крају персоналне, а који доводе до напуштања идеје соцреализма, као и саме његове представничке архитектуре.

(Тамара Јовановић Мана )

Биографија

Тамара Јовановић-Мана је ауторка који ствара у области дигиталне фотографије. Рођена је 1992. године у Вршцу у Србији. Основну школу и гимназију завршила је у Вршцу. 2011. године уписала се на Филмску школу у Београду. Фотографију је започела студирати као медиј од 2014. године. Поред фотографије, пише. До сада је објавила роман – „Бели голуб” 2007. Живи и ради у Вршцу.

 

ИЗЛОЖБЕ И ПРОЈЕКТИ

Самосталне изложбе:

Ритмови и структуре, Галерија Културног центра Вршаца, • Србија, 9. септембра 2017•

Веспа прича, Србија, Београд, 4. децембра 2017•

Учините нешто, Галерија Културног центра Вршца, Србија, • 31. септембра 2019. године

Учините нешто, Галерија Carturesti Timisoara, Румунија, 7. • октобра 2019

 

Пројекти:

Волф Волф, Србија, Вршац, 2017•

Анатомија простора, Србија, различите локације 2020•