Изложба THE OTHER SIDE Андреe Драмићанин

Отварање 18. марта у 19 сати

Галерија „Степениште“  

 

Андреа Драмићанин је рођена 1990. године у Београду. Завршила је Факултет ликовних уметности у Београду, на одсеку вајарства. Последњи семестар мастер студија завршила је на École nationale supérieure  des beaux-arts de Paris као стипендиста Владе Француске. Добитница је награде Бета и Риста Вукановић, као и награде из фонда Владимира Величковића и награде Приватна вредност, швајцарске амбасаде у Београду.

Излагала је у Београду, Сарајеву ,Паризу, Дизелдорфу, Берлину…

У њеном ликовном изразу преовлађује цинични поглед на положај жена у друштву,

њихову претпостављену, пројектовану рањивост. Парадоксално, управо тим критичким освртом, Андреа кроз радове у потпуности обесмишљава постулате савремене, али у бити и даље, патријархалне средине.

 

What you see is what you need

Две серије акварела Андрее Драмићанин носе називе музичких хитова Chris Isaak-a „Wicked games“ И „My baby did a bad bad thing“.  Уметница радо реферише на филмска и музичка остварења која су за њу имала посебан значај у периоду сазревања и одрастања. Она се доследно бави појмом идентитета, и мотивима, и последицама друштвене мимикрије, која представља актулени израз социјализације утемељене у феномену виртуелности визелне популарне културе.  Бирајући акварел као интуитивну технику, која негира потпуну контролу Драмићанин постиже ефекат сличан Роршаховом тесту који представља један од најпознатијих тестова за дијагностику личности.  Фигурацију и темтику она користи симболички,  са намером да код посматрача у старту изазове амбивалентне емоције – привлачности и одбијања, страха и узбуђења. Мотиви су разраде маски срама, које су у средњем веку коришћене за мучење и понижавање особа осуђених због недоличног понашања. Одређена доза мрачне сексуалности, духовитости и лагане текстуре утиче на посматрачеву отвореност за перцепције и тумачења, али и преиспитивање сопствених позиција, жеља и вредности.

Ксенија Маринковић