Candor - самостална изложба Александре Ђукић и Мартине Кољеншић

Позивамо Вас на отварање самосталне изложбе Candor, аутора Александре Ђукић и Мартине Кољеншић у оквиру галерије Степениште, Центра за ликовно образовање, у уторак, 06. јула 2021. г. са почетком од 19 часова

 

„candor“ (лат.) – светлост, лепота, блистава или сјајна белина, генијалност (ума или карактера), искреност, чистота, јасноћа

Појам лепоте, наизглед тако јасан и једноставан, заправо представља један од најтеже дефинисаних појмова у историји, у својој апстрактности и неухватљивости, стајући раме уз раме са самим појмом уметности.

Поред многих термина који су се кроз историју филозофије везивали уз лепоту, поставља се питање зашто се одлучујем да, да бих описала сликарско стваралаштво Александре Ђукић и мене саме, искористим реч candor,која суштински означава светлост, јасноћу и искреност, а не конкретну естетску лепоту.

(део текста из каталога, аутор Мартина Кољеншић)

 

Александра Ђукић је рођена 1997. године у Београду. Дипломирала је 2020. године на Факултету ликовних уметности у Београду на смеру сликарство. Мастер академске студије на Факултету ликовних уметности завршила је 2021. у класи проф. Добрице Бисенића. Члан је УЛУС-а од 2020. године. Самостално је излагала у Београду у Оставинској галерији („Narcissus“ 2020.) и у Смедеревској Паланци у Меморијалној галерији „Душан Старчевић“ („Lent lily“ 2021.). Учествовала је на више групних изложби (Београд, Нови Сад, Смедеревска Паланка, Велика Плана). Добитник награде Меморијалне галерије „Душан Старчевић“ на манифестацији „Друго међународно тријенале аутопортрета и портрета“ 2021.

 Од 2021. ради као сликар/аниматор у студију за анимацију DigitalKraft, на продукцији пољског филма „Сељаци“ (Chłopi). Од 2018. године је сарадник Народног музеја у Београду на позицији волонтер-кустос.

 

Мартина Кољеншић је дипломирала на Факултету ликовних уметности у Београду, са звањем академског сликара. Учествовала је на великом броју колективних изложби, а до сада одржала је и три самосталне изложбе у Београду („Музика на платну“ у Дому војске Србије, „Concentiõ” у Оставинској галерији и „L'art pour l'art“ у Кући Ђуре Јакшића). Године 2018.  добија похвалу орагнизације „Културни елемент“ за успехе у домену уметности. Од 2021. ради као сликар/аниматор у студију за анимацију DigitalKraft, на продукцији пољског филма „Сељаци“ („Chłopi“). Поред сликарства, бави се и класичном музиком и студира на Факултету музичке уметности у Београду на смеру  соло певање. Наступала је на свим важним сценама у Београду као солиста  и добитник је многих првих награда и лауреата из домена оперске уметности.